Απότομες διακυμάνσεις της τουρκικής λίρας

Απότομες διακυμάνσεις της τουρκικής λίρας

Ακραίες διακυμάνσεις σημειώνει η τουρκική λίρα από την αρχή της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται για το πόσο βιώσιμη μπορεί να είναι η στήριξη που της παρέχει η κυβέρνηση με μέτρα τουλάχιστον ασυνήθη.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακραίες διακυμάνσεις σημειώνει η τουρκική λίρα από την αρχή της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται για το πόσο βιώσιμη μπορεί να είναι η στήριξη που της παρέχει η κυβέρνηση με μέτρα τουλάχιστον ασυνήθη.

Αμέσως μετά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης Ερντογάν πως προτίθεται να αναπληρώσει τις όποιες απώλειες προκαλέσει η πτώση της λίρας στις καταθέσεις, το νόμισμα της γειτονικής χώρας σημείωσε άλμα της τάξης του 20%, ανακτώντας μεγάλο μέρος της αξίας του και επιστρέφοντας αρχικά σε επίπεδα λίγο κάτω από τις 11 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Στη συνέχεια, όμως, η λίρα έχασε και πάλι το 7% της αξίας έναντι του δολαρίου και το βράδυ χθες κυμαινόταν σε επίπεδα γύρω στις 13 λίρες προς ένα δολάριο. Οι απότομες και συνεχείς διακυμάνσεις της καθιστούν την τουρκική λίρα το πλέον ασταθές νόμισμα στον κόσμο, ενώ προδίδουν πως οι επενδυτές προεξοφλούν πολύ πιο δραματικές καταστάσεις το 2022 σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας και την πορεία του νομίσματός της. Η εκτόξευση που γνώρισε η λίρα τη Δευτέρα ήταν το μεγαλύτερο ράλι της από το 1983 και οφειλόταν ακριβώς στην υπόσχεση του Τούρκου προέδρου ότι θέτει σε εφαρμογή πρόγραμμα θωράκισης των καταθέσεων από τις διακυμάνσεις του νομίσματος.

Οσο δεν αυξάνονται τα επιτόκια, η λίρα θα παρουσιάζει αστάθεια και θα υπόκειται διαρκώς σε πτωτικές πιέσεις, λένε αναλυτές.

Οπως επισήμανε σχετικά ο Τοντ Σούμπερτ, επικεφαλής της μονάδας ερευνών στην Τράπεζα της Σιγκαπούρης, «η κίνηση ενδέχεται να σηματοδοτεί το τέλος των δεινών της λίρας επί του παρόντος, αν το πρόγραμμα αυτό αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών». Ο ίδιος προειδοποιεί, ωστόσο, πως «όσο δεν αυξάνονται τα επιτόκια για να αποτελέσουν ένα αξιόπιστο εμπόδιο κατά του πληθωρισμού, η λίρα θα παρουσιάζει αστάθεια και θα υπόκειται διαρκώς σε πτωτικές πιέσεις». Τη μοίρα της τουρκικής λίρας εξακολουθεί, άλλωστε, να ακολουθεί και το χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης, με τον γενικό δείκτη Borsa Instanbul 100 να υποχωρεί και πάλι χθες κατά 5% και να ενεργοποιεί τον μηχανισμό διακοπής της συνεδρίασης για τρίτη συναπτή ημέρα. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν μάλιστα χθες οι εταιρείες που έχουν εισοδήματα σε ξένο νόμισμα όπως η χαλυβουργία Eregli Demir ve Celik Fabrikalari TAS και η βιομηχανία υαλικών Sis eve Cam Fabrikalari AS.

Τα μέτρα της κυβέρνησης στοχεύουν κυρίως στο να περιορίσουν τη ζήτηση από πλευράς των μικροεπενδυτών για δολάρια και να ανακόψουν την πτώση του νομίσματος, που διαρκεί αδιάκοπα τους τελευταίους τρεις μήνες. Παραμένει, ωστόσο, άδηλον το πώς θα αντιδράσουν οι επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή