Στα ύψη οι τιμές των ακινήτων στη Γερμανία, «καμπανάκι» από την Bundesbank

Στα ύψη οι τιμές των ακινήτων στη Γερμανία, «καμπανάκι» από την Bundesbank

Στη στρατόσφαιρα έχουν εκτοξευθεί οι τιμές των ακινήτων στη Γερμανία, που γνωρίζει μια πρωτοφανή «φούσκα» χειρότερη από κάθε άλλη αντίστοιχη στην Ευρώπη.

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη στρατόσφαιρα έχουν εκτοξευθεί οι τιμές των ακινήτων στη Γερμανία, που γνωρίζει μια πρωτοφανή «φούσκα» χειρότερη από κάθε άλλη αντίστοιχη στην Ευρώπη. Σε έναν από τους ουρανοξύστες που υψώνονται στο κέντρο της Φρανκφούρτης, ένα διαμέρισμα του 47ου πατώματος με τρεις κρεβατοκάμαρες πωλείται έναντι του μυθικού ποσού των 9 εκατ. ευρώ. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, η τιμή αυτή αποτελεί προειδοποίηση, ενώ η Bundesbank έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τον Νοέμβριο μιλώντας για τη διαφαινόμενη υπερθέρμανση της αγοράς ακινήτων και τονίζοντας την εκτίμησή της πως η αύξηση των τιμών των ακινήτων μπορεί να έχει φτάσει το 30%.

Το κέντρο της Φρανκφούρτης με τους ουρανοξύστες και τις κτιριακές εγκαταστάσεις γραφείων αποκαλείται πλέον «Μανχάταν» από τους κατοίκους της πόλης, αν και το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Γερμανίας δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Νέας Υόρκης σε νυχτερινή και πολιτισμική ζωή ούτε στην κλίμακα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Υπερέβη όμως την πόλη των πόλεων, καθώς η Φρανκφούρτη ήταν πρώτη στον δείκτη με τις «φούσκες» των ακινήτων. Τα αρνητικά επιτόκια, που σε ορισμένες περιπτώσεις ισοδυναμούν με χρεώσεις στις καταθέσεις, τα δυσθεώρητα ενοίκια και τα πολύ χαμηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης στη χώρα έχουν πείσει σχεδόν τον έναν στους δύο Γερμανούς να αγοράσει ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα. Ακολούθησε, έτσι, ένας οικοδομικός οργασμός στη Φρανκφούρτη, που επεκτάθηκε στην υπόλοιπη Γερμανία και οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα ύψη.

Το αποτέλεσμα ήταν να έχουν αυξηθεί οι τιμές των ακινήτων κατά 50% από τα μέσα του 2016 έως σήμερα. Ετσι στον κατάλογο της UBS με τις μεγαλύτερες «φούσκες» ακινήτων, η Φρανκφούρτη έχει αφήσει πίσω της το Χονγκ Κονγκ, το Τορόντο και τη Νέα Υόρκη τουλάχιστον για το 2021, ενώ και το γειτονικό Μόναχο ακολουθεί κατά πόδας. Από τα μέσα του 2019, οι τιμές των ακινήτων στη Γερμανία έχουν υπερβεί τα αντίστοιχα επίπεδα σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας αλλά και της Βρετανίας. Στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2021, άλλωστε, οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν άλμα άνω του 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Στον κατάλογο με τις μεγαλύτερες «φούσκες», η Φρανκφούρτη έχει αφήσει πίσω της Χονγκ Κονγκ, Τορόντο και Νέα Υόρκη.

Την ιλιγγιώδη ζήτηση σκιαγραφεί η επιλογή της γερμανικής ασφαλιστικής Allianz και ενός συνταξιοδοτικού ταμείου της πόλης που κατέβαλαν φέτος 1,4 δισ. ευρώ για έναν από τους τέσσερις καινούργιους ουρανοξύστες που βρίσκονται υπό κατασκευή στην οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή γραφείων αλλά και διαμερισμάτων με δύο κρεβατοκάμαρες, των οποίων η τιμή θα κυμαίνεται γύρω στα 3 εκατ. ευρώ. Η κατασκευαστική που έχει αναλάβει το σχέδιο αναφέρει πως «στο στόχαστρο» είναι η περιοχή της Φρανκφούρτης και δεν θεωρεί πως υπάρχει κάποιου είδους «φούσκα», αλλά η ζήτηση έχει δικαιώσει την επιλογή της εταιρείας. Πρόκειται για την πλουσιότερη πόλη στη Γερμανία.

Κι ενώ υπήρχε ήδη αυξημένο ενδιαφέρον, η πανδημία έδωσε διαστημική ώθηση στις επενδύσεις σε ακίνητα. Παραδοσιακά, οι Γερμανοί έχουν την τάση να αποταμιεύουν και στη διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns συγκέντρωσαν πολύ περισσότερα χρήματα, ενώ οι καταθέσεις τους κινδύνευαν να διαβρωθούν από τα αρνητικά επιτόκια. Τη μεταβολή στη στάση τους αντανακλούν τα στατιστικά στοιχεία. Μέχρι το 2006 μόλις το 42% των Γερμανών είχε δική του κατοικία. Το ποσοστό αυτό όμως αυξήθηκε σημαντικά στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, για να φτάσει το 2008 στο 47%. Αυξήθηκε, άλλωστε, και ο δανεισμός με σκοπό την αγορά ακινήτου στη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Bundesbank, τα στεγαστικά δάνεια έφτασαν το 1,45 τρισ. ευρώ στα τέλη του 2020 καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 6% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα του περασμένου έτους. Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τα στοιχεία για το έτος που τελειώνει, προδίδουν πως συνεχίζεται η αυξητική τάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή