Πρωτιά των ΗΠΑ σε εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου

Πρωτιά των ΗΠΑ σε εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου

Αφήνουν πίσω τους Κατάρ, Αυστραλία, διατηρώντας τα σκήπτρα έως το 2025

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο σε εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αναμένεται να αναδειχθούν οι ΗΠΑ εντός του 2022, αφήνοντας πίσω τους το Κατάρ και την Αυστραλία και διατηρώντας μάλιστα αυτόν τον τίτλο για αρκετά χρόνια. Αυτό αναμένεται μάλιστα να συμβεί τώρα που η Ευρώπη και η Κίνα αλλά και όλη η Ασία μαζί της αγωνίζονται για να διασφαλίσουν επάρκεια ενέργειας για θέρμανση και για την παραγωγή. Η υπερδύναμη έχει συγκεντρώσει ένα πλεόνασμα προσφοράς που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Η ζήτηση για LNG σημειώνει επίπεδα-ρεκόρ κάθε χρόνο από το 2015 και μετά, κυρίως εξαιτίας των μεγάλων ενεργειακών αναγκών της Κίνας και της υπόλοιπης Ασίας. Σε μεγάλο βαθμό η ζήτηση αυτή θα καλυφθεί από τη διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή αμερικανικού LNG, η οποία σημειώνει συνεχώς νέο υψηλό ρεκόρ από το 2016 και μετά κάθε χρόνο και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για θέματα Ενέργειας, στη διάρκεια του επόμενου έτους οι εξαγωγές αμερικανικού LNG θα φτάσουν στα 3,5 δισ. κυβικά μέτρα την ημέρα. Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, ένας τέτοιος όγκος εξαγωγών αντιπροσωπεύει περίπου το 22% της προβλεπόμενης παγκόσμιας ζήτησης για LNG που υπολογίζεται σε 16,24 δισ. κυβικά μέτρα. Θα υπερβαίνει, άλλωστε, τις εξαγωγές τόσο της Αυστραλίας όσο και του Κατάρ, που είναι οι δύο μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις σε ό,τι αφορά το LNG. Σημειωτέον ότι 300 εκατ. κυβικά μέτρα LNG επαρκούν για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες πέντε εκατ. αμερικανικών νοικοκυριών για μια ημέρα. Επιπλέον, οι ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνουν στην πρώτη θέση σε εξαγωγές LNG περίπου μέχρι το 2025, οπότε μάλλον θα εκτοπισθούν από το Κατάρ που θα ανακτήσει την πρωτοκαθεδρία, καθώς θα αρχίσει να αποδίδει η επέκταση του λεγόμενου «βόρειου κοιτάσματος». Αν, πάντως, αρχίσουν να οικοδομούν νέες μονάδες εξαγωγών ορισμένες αμερικανικές επιχειρήσεις, μπορεί η υπερδύναμη να παραμείνει και πάλι στην πρώτη θέση. Προς το παρόν, πολλές μεγάλες αμερικανικές βιομηχανίες όπως, για παράδειγμα, η Cheniere Energy, η μεγαλύτερη αμερικανική εξαγωγική LNG, έχουν υπογράψει μακροχρόνιες συμφωνίες για πώληση του καυσίμου τους επόμενους μήνες. Οι συμφωνίες αυτές θα τις διευκολύνουν να διασφαλίσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να προχωρήσουν σε νέα επενδυτικά σχέδια αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πολλές από αυτές τις συμφωνίες αφορούν πελάτες τους από την Κίνα. Οπως επισημαίνει ο Νίκος Τσάφος, του  Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), «επί χρόνια απέφευγαν οι κινεζικές εταιρείες να δεσμευθούν με το αμερικανικό LNG αλλά τώρα έκαναν την αποφασιστική κίνηση». Σε ό,τι αφορά το 2021, οι περισσότερες εξαγωγές αμερικανικού LNG προορίζονταν για τις χώρες της Ασίας, με το 13% να καταλήγει στη Νότια Κορέα, ένα ακόμα 13% στην Κίνα και το 10% στην Ιαπωνία, σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, όμως, τα πράγματα εξελίσσονται δυσάρεστα για την Ευρώπη, η ενεργειακή κρίση της οποίας τείνει να βαθαίνει καθημερινά εξαιτίας μιας εξαιρετικά αρνητικής συγκυρίας. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία, ετοιμάζεται να διακόψει τη λειτουργία σχεδόν των μισών από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της μέχρι το τέλος του έτους και να οξύνει περαιτέρω μία από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις που έχει γνωρίσει η Ευρώπη. Θα ανασταλεί η λειτουργία των αντιδραστήρων Grohnde, Gundremmingen C και Brokdorf και θα μείνουν, έτσι, μόνον τρεις μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας των οποίων η τύχη θα εξετασθεί στα τέλη του 2022.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία διακόπτει τη λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη βαθαίνει.

Στο μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώνουν νέο άλμα, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών καθώς αντιστράφηκε και πάλι η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Gascade που διαχειρίζεται το δίκτυο, το ρωσικό αέριο αντί να καταλήγει στη Γερμανία, φεύγει από τη Γερμανία και οδεύει προς την Πολωνία. Ετσι, τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου εκτοξεύθηκαν χθες κατά 9,2% πλησιάζοντας και πάλι τα επίπεδα-ρεκόρ που είχαν σημειώσει τον Οκτώβριο. Μιλώντας στο Bloomberg, η Κάτια Γιαφίμαβα, συνεργάτις του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, ανέφερε ότι η αλλαγή είναι πιθανόν να οφείλεται σε μειωμένη ζήτηση από τους Γερμανούς καταναλωτές που ετοιμάζονται για τις χειμερινές διακοπές τους.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις αποφάσεις του Βερολίνου για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, πέραν της ενεργειακής κρίσης, η αναστολή της λειτουργίας τους θα αφαιρέσει μια καθοριστικής σημασίας πηγή σχετικά καθαρής ενέργειας σε μια χώρα όπου αυξάνονται διαρκώς οι εκπομπές καυσαερίων. Πριν από 10 χρόνια, το 2011, η καταστροφή σε πυρηνικό αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα έπεισε την πολιτική τάξη της Γερμανίας για την ανάγκη να καταργήσει σταδιακά όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της. Το αποτέλεσμα είναι να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τα ορυκτά καύσιμα όπως ο γαιάνθρακας και ο λιγνίτης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή