Προς ναυάγιο η φορολόγηση των πάμπλουτων Αμερικανών

Προς ναυάγιο η φορολόγηση των πάμπλουτων Αμερικανών

Η φετινή χρονιά αποδείχθηκε εξαιρετική για τους πλούσιους Αμερικανούς, ειδικά με κριτήριο την οικονομική τους υγεία, και φαίνεται πως θα γίνει ακόμα καλύτερη.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φετινή χρονιά αποδείχθηκε εξαιρετική για τους πλούσιους Αμερικανούς, ειδικά με κριτήριο την οικονομική τους υγεία, και φαίνεται πως θα γίνει ακόμα καλύτερη. Εάν, συγκεκριμένα, ο γερoυσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνιας Τζο Μάντσιν καταψηφίσει το οικονομικό πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, όπως έχει δηλώσει πως θα πράξει την Κυριακή, οι πλούσιοι πολίτες θα αποφύγουν κάθε φορολογική αύξηση, κάτι το οποίο θα εξοικονομήσει σε αυτό το 0,1% του πληθυσμού εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ορίζοντα δεκαετίας.

Το πλουσιότερο 0,1% σήμερα ελέγχει άνω του 32% του πλούτου των ΗΠΑ – το υψηλότερο ποσοστό από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

«Το να πω ότι οι πελάτες μου πανηγυρίζουν μάλλον θα ήταν η λανθασμένη λέξη. Περισσότερο αισθάνονται ανακούφιση», επισημαίνει ο Στίβεν Γουίντερ, συνεταίρος της BDO, που παρέχει συμβουλευτική σε επενδυτικά κεφάλαια και οίκους ιδιωτικών κεφαλαίων. Οι Δημοκρατικοί κατήρτισαν ένα νομοσχέδιο 1,75 δισ. δολ. σκοπεύοντας να μειώσουν το ολοένα διευρυνόμενο χάσμα πλούτου με το να ενισχύσουν τις φοροαπαλλαγές για οικογένειες με παιδιά και χαμηλόμισθους ενηλίκους και να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα από τους πλουσίους και τις επιχειρήσεις. Οι πιο δαπανηρές προβλέψεις του νομοσχεδίου για τους πάμπλουτους, συμπεριλαμβανομένου και του επιπρόσθετου φόρου σε εισοδήματα άνω των 10 εκατ. δολαρίων, θα αποδώσουν στο κράτος άνω των 640 δισ. δολ. τα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κοινής Επιτροπής επί της Φορολογίας.

Αν και πολλές από τις ριζοσπαστικότερες φορολογικής φύσεως προτάσεις των Δημοκρατικών αποσύρθηκαν από τις διαπραγματεύσεις ή αναδιαμορφώθηκαν, το νομοσχέδιο «θα συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς την άμβλυνση της ανισότητας», όπως παρατηρεί ο Καρλ Ντέιβις, διευθυντής ερευνών στο αριστερών αποκλίσεων Ινστιτούτο Φορολογίας και Οικονομικής Πολιτικής. Σύμφωνα με ανάλυσή του, οι αλλαγές ως προς τις φοροελαφρύνσεις οικογενειών με παιδιά και ως προς τα αποκτηθέντα εισοδήματα θα οδηγήσουν σε αύξηση των εισοδημάτων των φτωχότερων Αμερικανών κατά 10% και πλέον. Σε αντίθετη περίπτωση, όμως, εάν δηλαδή δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, το οποίο είναι γνωστό ως Build Back Better (που σημαίνει «Ανακάμπτουμε και Ανοικοδομούμε»), ο Τζο Μπάιντεν είναι απίθανο να επιτύχει τον στόχο του να περιστείλει τις ανισότητες και να καταστήσει πιο ισότιμους τους κανόνες του παιχνιδιού ανάμεσα στους πάμπλουτους και σε όλους τους υπόλοιπους. «Θέλουμε να επιβραβεύσουμε την εργασία, όχι απλώς τον πλούτο», δήλωσε ο ίδιος απευθυνόμενος στο Κογκρέσο, όταν παρουσίασε το σχέδιό του, φέτος τον Απρίλιο. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να μπορείς να γίνεις ένας δισεκατομμυριούχος και ένας εκατομμυριούχος, πληρώνοντας όμως τον αναλογούντα σε εσένα φόρο».

Οι Ρεπουμπλικανοί αντιτίθενται συλλήβδην στο νομοσχέδιο και θα ήταν χαρούμενοι αν το έβλεπαν να ναυαγεί. «Το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να κάνουν στον αμερικανικό λαό οι Δημοκράτες θα ήταν να παύσουν την άοκνη φορολογική τους μανία και την τάση για αύξηση δαπανών», τόνισε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ. Η πανδημία, πάντως, έχει επιδεινώσει την ανισότητα και το πλουσιότερο 0,1% σήμερα ελέγχει άνω του 32% του πλούτου των Ηνωμένων Πολιτειών, ήτοι το υψηλότερο ποσοστό από τουλάχιστον τα τέλη της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της χώρας. Κι ενώ από τις αρχές του 2020 το μερίδιό τους έχει αυξηθεί κατά 2,4 μονάδες, το μερίδιο του πλούτου που βρίσκεται στα χέρια της μεσαίας τάξης έχει υποχωρήσει. Ενα φωτεινό σημείο σε όλα αυτά ήταν τα μέτρα ανακούφισης που προώθησε η κυβέρνηση και βοήθησαν τα φτωχότερα από τα μισά αμερικανικά νοικοκυριά να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους κατά τι. Το 50% των Αμερικανών με τα κατώτερα εισοδήματα κατέχει το 2,5% του πλούτου στις ΗΠΑ, μια αύξηση 0,7 μονάδας από τις αρχές του 2020 και το υψηλότερο ποσοστό από το 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή