Ισπανία: Στο 4,6% από 5,7% η ανάπτυξη

Ισπανία: Στο 4,6% από 5,7% η ανάπτυξη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ισπανίας τόσο σε ό,τι αφορά το έτος που τελειώνει σε λίγες ημέρες όσο και το επόμενο.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ισπανίας τόσο σε ό,τι αφορά το έτος που τελειώνει σε λίγες ημέρες όσο και το επόμενο. Δικαιολογώντας την προς τα κάτω αναθεώρηση, το Ταμείο επικαλέστηκε την παρατεταμένη επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού στους κλάδους της οικονομίας που απαιτούν ανθρώπινη επαφή, καθώς και στα επίμονα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και πάλι ως συνεπακόλουθα της πανδημίας.

Ετσι το ΔΝΤ αναμένει τώρα ότι η ισπανική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 4,6% στο σύνολο του 2021, σαφώς μικρότερη δηλαδή από την προηγούμενη πρόβλεψή του για αύξηση του ισπανικού ΑΕΠ κατά 5,7% το 2021. Αναθεωρεί, επίσης, προς τα κάτω την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στο 5,8% το επόμενο έτος έναντι των αρχικών εκτιμήσεών του για 6,4%.

Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για το 2021 και το 2022 λόγω της παρατεταμένης επίδρασης της πανδημίας στην ισπανική οικονομία.

Σημειωτέον ότι στη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το ΑΕΠ της Ισπανίας σημείωσε ραγδαία συρρίκνωση κατά 10,8%. Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ για τη χώρα της Ιβηρικής συνάδουν τόσο με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν όσο και με εκείνες της Τράπεζας της Ισπανίας. Το Ταμείο υπογραμμίζει επίσης ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ισπανία δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από τα τέλη του 2022 ή ακόμη και πριν από τις αρχές του 2023. Δεν παραλείπει, πάντως, να εκφράσει την υποστήριξή του στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, όπως και στις μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει. Προειδοποεί, ωστόσο, ότι σε κάποιον μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα θα πρέπει να επανέλθει η δημοσιονομική ισορροπία στην Ισπανία.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει, «η Ισπανία πρέπει να μειώσει τα επίπεδα χρέους της, να τα περιορίσει σε πιο υγιή επίπεδα και να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο που θα της επιτρέπει να αντεπεξέλθει σε μελλοντικές κρίσεις». Η σύσταση του Ταμείου υποδηλώνει εμφανώς ότι το 2023 είναι η χρονική στιγμή στην οποία εκτιμά πως θα πρέπει να εγκαινιάσει η χώρα την επιστροφή στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή