Μάσκες FFP2-Ν95: Aνατιμήσεις-σοκ και απειλές για πρόστιμα

Μάσκες FFP2-Ν95: Aνατιμήσεις-σοκ και απειλές για πρόστιμα

Τσουχτερά πρόστιμα που μπορεί να αγγίξουν και το 1 εκατ. ευρώ αναμένεται να επιβληθούν σε επιχειρήσεις που πωλούν είδη προσωπικής υγιεινής, όπως οι μάσκες, σε περίπτωση που παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τσουχτερά πρόστιμα που μπορεί να αγγίξουν και το 1 εκατ. ευρώ αναμένεται να επιβληθούν σε επιχειρήσεις που πωλούν είδη προσωπικής υγιεινής, όπως οι μάσκες, σε περίπτωση που παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αυτό ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, έπειτα από μεγάλες ανατιμήσεις κυρίως σε μάσκες προστασίας κατηγορίας FFP2 το διάστημα από 24 Δεκεμβρίου έως και 27 Δεκεμβρίου, ύστερα δηλαδή από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ.

Μάλιστα, εντοπίστηκαν πάνω από 16 ηλεκτρονικά και φυσικά καταστήματα που προχώρησαν σε ανατιμήσεις το διάστημα αυτό, μετά την ανακοίνωση των μέτρων, με τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς να διενεργεί ελέγχους στα καταστήματα αυτά για να τεκμηριωθεί η ενδεχόμενη άσκηση πρακτικών αισχροκέρδειας. Υπάρχει η πρόθεση για επιβολή υψηλών προστίμων, διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει, ωστόσο σε κάθε περίπτωση αναμένεται και ο αντίλογος των επιχειρήσεων.

Θα επιβληθούν εάν διαπιστωθούν υψηλές αυξήσεις το διάστημα από 24 έως και 27 Δεκεμβρίου 2021.

Με μια απλή αναζήτηση σε ηλεκτρονικά marketplaces διαπιστώνει κανείς αυξήσεις από 40% έως και 60%, όπως συνέβη με την περίπτωση πακέτου 10 τεμαχίων μάσκας προστασίας FFP2, που από 2,11 ευρώ η τιμή σκαρφάλωσε χθες στα 3,20 ευρώ. Ανατιμήσεις παρατηρούνται και σε μάσκες αντίστοιχης κατηγορίας για παιδιά, με τα 10 τεμάχια να αυξάνονται από 2,4 ευρώ στις 23 Δεκεμβρίου σε σχεδόν 3 ευρώ στις 27 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 24,5%.

Μάλιστα, εκπρόσωποι της αγοράς και φαρμακοποιοί διαμηνύουν πως η τιμή μιας μάσκας τύπου FFP2 (KN95) κυμαίνεται μεταξύ 0,90-1 ευρώ έως και 1,20 ευρώ, ενώ επισημαίνουν πως για την ώρα οι προμηθευτές που τους παρέχουν τις μάσκες και τα μέσα ατομικής προστασίας δεν έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις. «Εχουμε πρόβλημα διαθεσιμότητας διότι η ζήτηση για μάσκες τύπου FFP2 σημείωσε κατακόρυφη αύξηση σε μια περίοδο εορτών, όπου κάνουμε απογραφές και υπάρχει θέμα με τις μεταφορικές», αναφέρει εκπρόσωπος της αγοράς που διατηρεί καταστήματα λιανικής ιατρικού εξοπλισμού, τονίζοντας πως ο κόσμος σπεύδει να αγοράσει τέτοιας κατηγορίας μάσκες από τότε που ανακοινώθηκαν τα μέτρα. «Μέσα σε μία ημέρα μπορεί και να πουλήσουμε σε έναν πελάτη 3 κουτιά από 10 μάσκες FFP2», τονίζει, ανακαλώντας στη μνήμη της τη ζήτηση που είχε σημειωθεί για τέτοια είδη τον Μάρτιο του 2020, όταν δηλαδή ξέσπασε η πανδημία στη χώρα μας.

Η ίδια αναμένει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης, μετά και την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας για την υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/ KN95 ή διπλής μάσκας σε μέσα μεταφοράς, αλλά και στο προσωπικό της εστίασης, ωστόσο προβλέπει πως η ζήτηση αυτή θα αποκλιμακωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνώνται τεκμηριωμένες καταγγελίες για ακυρώσεις παραγγελιών που έγιναν σε είδη ατομικής προστασίας –όπως οι μάσκες– από προμηθευτές σε εμπόρους αλλά και από εμπόρους σε καταναλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή