Μεγαλύτερα ποσά χρειάζονται οι startups

Μεγαλύτερα ποσά χρειάζονται οι startups

Περισσότερα κεφάλαια φαίνεται πως είχαν ανάγκη φέτος οι νεοφυείς εταιρείες που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης, με την πλειονότητα εξ αυτών να ζητάει ποσά που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ και λιγότερες να στρέφονται σε ποσά μέχρι 100.000 ευρώ.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα κεφάλαια φαίνεται πως είχαν ανάγκη φέτος οι νεοφυείς εταιρείες που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης, με την πλειονότητα εξ αυτών να ζητάει ποσά που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ και λιγότερες να στρέφονται σε ποσά μέχρι 100.000 ευρώ. Αυτό αναφέρει η πρόσφατη έκθεση με τίτλο «Startups in Greece 2021-2022» του Found.ation, που συντάχθηκε με την υποστήριξη των Velocity.Partners, EIT Digital και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤΕ).

Η έκθεση διαπιστώνει πως η μεγαλύτερη αλλαγή σε σύγκριση με πέρυσι πραγματοποιήθηκε στην κλίμακα των 400.000-500.000 ευρώ, ποσά που αιτείται πλέον το 17,6% του συνόλου των startups από 7,69% πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο 9,91%. Αντίθετα, εάν και κινείται αυξητικά, μόλις το 4,8% των νεοφυών επιχειρήσεων ζητάει ποσά έως 100.000 ευρώ.

Εκπρόσωποι της αγοράς που συνέβαλαν στη σύνταξη της έκθεσης παρατηρούν πως η στροφή των startups σε λίγο μεγαλύτερης κλίμακας ποσά χρηματοδότησης οφείλεται και στο γεγονός πως έχει αυξηθεί το μισθολογικό κόστος για την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, με αποτέλεσμα οι εταιρείες που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης να σηκώνουν νωρίτερα λίγο περισσότερα κεφάλαια για να «δελεάσουν» τους developers και τους software engineers.

Αυξήθηκε το μισθολογικό κόστος για την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Οπως αναφέρει η έκθεση, το 40% των startups που βρίσκονται σε διαδικασία δημιουργίας του πρωτότυπου προϊόντος (pre seed-prototype) ζητούν ποσά που κυμαίνονται μεταξύ 500.000-1.000.000 ευρώ, όταν πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κοντά στο 33,3%. Ανάλογη είναι και η τάση για νεοφυείς εταιρείες σε στάδιο σποράς (seed και post seed). Ειδικότερα, το 30% των seed εταιρειών –δηλαδή εκείνων που έχουν λανσάρει το προϊόν τους, έχουν λάβει μια πρώτη χρηματοδότηση και βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης– ζητεί ποσά που ξεπερνούν το 1.000.000, το 20% ποσά μεταξύ 500.000-1.000.000 ευρώ και το 26,6% ποσά που ανέρχονται στα 400.000-500.000. Παράλληλα, το 76,9% των post seed εταιρειών αιτείται πάνω από 1.000.000 ευρώ. Βέβαια, λίγες εταιρείες (που δεν έχουν αντλήσει ξανά στο παρελθόν κεφάλαια) κατορθώνουν να πείσουν τους επενδυτές να αντλήσουν χρηματοδότηση από ελληνικα funds.

Περίπου το 1%-2% των ιδεών που «κοιτάζει» τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα –ποσοστό που δεν παρεκκλίνει από τον μέσο όρο άλλων χωρών– καταφέρνει κάθε χρόνο να αντλήσει κεφάλαια. Υπενθυμίζεται πως φέτος το σύνολο των κεφαλαίων (ελληνικών και ξένων) που άντλησαν οι ελληνικές startups ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, όπως και πέρυσι, ο κλάδος των επιστημών υγείας αποτέλεσε έναν από τους πιο δημοφιλείς κατά τη φετινή χρονιά. Ειδικότερα, όπως είναι αναμενόμενο εξαιτίας και της επίδρασης της πανδημίας, με ποσοστό 14,8% επί του συνόλου των startups, ο κλάδος των επιστημών υγείας και ευρύτερα των βιοεπιστημών (healthtech, biotech, medical services) βρέθηκε ψηλά στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται οι startups, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων και του ηλεκτρονικού εμπορίου να ακολουθεί (13%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή