Νέες επενδύσεις από την Premia σε κτίρια για φοιτητικές κατοικίες

Νέες επενδύσεις από την Premia σε κτίρια για φοιτητικές κατοικίες

Τα ακίνητα αποτελούνται από συνολικά 153 εξυπηρετούμενα διαμερίσματα

5' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 211 εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων πραγματοποίησε κατά τους τελευταίους μήνες του 2021 η Premia Properties. Μάλιστα, η εισηγμένη εταιρεία ακινήτων σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 1.000 διαμερισμάτων την προσεχή πενταετία. Η πιο πρόσφατη κίνηση της Premia αφορούσε την εξαγορά τριών κτιρίων διαμερισμάτων από τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων doValue και Cepal.

Οπως αναφέρουν πηγές της διοίκησης της εισηγμένης, πρόκειται για κτίρια που είχαν αναπτυχθεί από την εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης φοιτητικών κατοικιών Hamlet Student Flats, η οποία έχει έρθει σε συμφωνία ρύθμισης του δανεισμού της με τις παραπάνω εταιρείες. Η συμφωνία πώλησης των κτιρίων εντάσσεται στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Premia υπέγραψε προσύμφωνο για την απόκτηση δύο αυτοτελών κτιρίων σε Αθήνα και Πάτρα, όπως επίσης και για το δικαίωμα μακροχρόνιας εκμετάλλευσης ακόμα ενός ακινήτου στη Θεσσαλονίκη. Τα κτίρια είναι συνολικής επιφάνειας 7.764 τ.μ. και αποτελούνται από συνολικά 153 εξυπηρετούμενα διαμερίσματα, δηλαδή ακίνητα τα οποία συνδυάζονται με παροχή υπηρεσιών, όπως π.χ. πρόσβαση στο Διαδίκτυο, κάλυψη εξόδων κοινής ωφέλειας και κοινοχρήστων, ενώ διαθέτουν και ηλεκτρικές συσκευές. Σύμφωνα με την εισηγμένη, τα συνολικά ετήσια έσοδα από μισθώσεις ανέρχονται σε 640.000 ευρώ.

Η εισηγμένη σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 1.000 διαμερισμάτων την προσεχή πενταετία.

Το ακίνητο στη Θεσσαλονίκη διαθέτει 85 διαμερίσματα και βρίσκεται στην οδό Βαλαωρίτου και είναι ιδιοκτησίας της Εκκλησίας. Ως εκ τούτου υφίσταται μακροχρόνια σύμβαση εκμετάλλευσης. Αντίστοιχα, το ακίνητο στην Πάτρα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και διαθέτει 49 διαμερίσματα, ενώ εκείνο της Αθήνας βρίσκεται πλησίον της Πλατείας Κυψέλης, στο κέντρο, και αποτελείται από 19 διαμερίσματα. Ολα τα κτίρια μισθώνονται από τη Hamlet με συμβάσεις 20ετούς διάρκειας. Στη συνέχεια, η Hamlet υπεκμισθώνει τα διαμερίσματα σε φοιτητές, ενώ έχει αναλάβει και τη διαχείρισή τους. Οσον αφορά το κόστος ενοικίασης, το ακίνητο της Κυψέλης προσφέρει γκαρσονιέρες των 20-25 τ.μ. με μηνιαίο μίσθωμα της τάξεως των 400-450 ευρώ. Στο αντίστοιχο κτίριο της Πάτρας μισθώνονται διαμερίσματα αντί 280-420 ευρώ. Στις τιμές αυτές περιλαμβάνεται και το κόστος του ρεύματος και του νερού, ενώ παρέχονται επίσης ηλεκτρικές συσκευές και δωρεάν σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Πριν από λίγες εβδομάδες η Premia Properties ολοκλήρωσε άλλη μία σχετική συναλλαγή στην αγορά κατοικίας, αντί ποσού 10,2 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, απέκτησε ένα κτίριο εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων στην περιοχή του Αγ. Διονυσίου στον Πειραιά. Πρόκειται για κτίριο που αναπτύχθηκε από την Dimand Real Estate, το οποίο μισθώνεται από την Teleperformance μέχρι το 2033, στο πλαίσιο της κάλυψης των στεγαστικών αναγκών των εργαζομένων της εταιρείας. Η Teleperformance μισθώνει και γραφεία στο συγκρότημα που έχει αναπτύξει επίσης η Dimand στις παρακείμενες πρώην εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος. Το κτίριο που απέκτησε η Premia είναι επιφάνειας 3.600 τ.μ. και αποτελείται από 58 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα.

Τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα, είτε για εργαζομένους, είτε για φοιτητές ή ακόμα και για ιδιώτες, αποτελούν μια αγορά η οποία δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί βασικό κομμάτι της αγοράς ακινήτων σε πλειάδα χωρών του εξωτερικού, ιδίως στον ευρωπαϊκό Βορρά όπου οι λύσεις στέγασης είναι πιο οργανωμένες. Η διοίκηση της Premia φιλοδοξεί να εισαγάγει το μοντέλο αυτό και στην Ελλάδα, ποντάροντας στην τεχνογνωσία και την εμπειρία των Σουηδών μετόχων της, δηλαδή της Sterner Stenhus του κ. Ηλία Γεωργιάδη και του ομίλου Fastighets AB Balder, ο οποίος επένδυσε 21,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 17,22% της ελληνικής εταιρείας στο πλαίσιο της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου. Ο όμιλος Balder είναι ιδιοκτήτης 1.458 επενδυτικών ακινήτων, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 4,8 εκατ. τ.μ. και αξίας 16,3 δισ. ευρώ. Το 60% του χαρτοφυλακίου είναι κατοικίες, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη κατοικιών στις σκανδιναβικές χώρες.

Ανω των 500 εκατ. τα έργα ΣΔΙΤ το 2022

Τα επόμενα χρόνια η αγορά των φοιτητικών κατοικιών αναμένεται να σημειώσει σημαντική άνοδο, τόσο μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας όσο και μέσω της ανάπτυξης σημαντικών νέων υποδομών, κυρίως από πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε σημαντικές πόλεις της περιφέρειας. Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν εντοπίσει τις προοπτικές του τομέα των φοιτητικών κατοικιών ήδη από το 2016, όταν η τότε Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και νυν Prodea Investments τοποθετήθηκε στην εν λόγω αγορά, μέσω της απόκτησης ακινήτων – αρχικά στην Πάτρα και λίγα χρόνια μετά στη Θεσσαλονίκη.

Νέες επενδύσεις από την Premia σε κτίρια για φοιτητικές κατοικίες-1
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης προωθεί την ανάπτυξη συνολικά 3.000 φοιτητικών κατοικιών στην Κρήτη –2.000 στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο– στις αντίστοιχες πανεπιστημιουπόλεις. 

Οι σημαντικές ελλείψεις και οι υψηλές ανάγκες στέγασης φοιτητών, ένα διαχρονικό πρόβλημα, αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της στροφής των επενδυτών προς τη συγκεκριμένη αγορά. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολη η εύρεση των κατάλληλων ακινήτων στην κατάλληλη τιμή, ώστε να είναι βιώσιμη μια τέτοια επένδυση. Το κόστος ενοικίασης των διαμερισμάτων θα πρέπει να είναι προσιτό (πέριξ των 400-450 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα), ώστε να είναι και ελκυστική μια τέτοια κατοικία, γεγονός που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη εξίσωση. Ωστόσο, οι παροχές των ακινήτων αυτών (π.χ. υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, δωρεάν Διαδίκτυο κτλ.), λειτουργούν ως σημαντικό δέλεαρ, παράλληλα βέβαια με το γεγονός ότι και οι υπόλοιποι ένοικοι είναι φοιτητές, στοιχείο που εκτιμάται ότι αποτελεί πρόσθετο πλεονέκτημα για την προσέλκυση μισθωτών.

Εκτός από τους ιδιώτες, εντός του 2022 αναμένεται να υπογραφούν νέες συμβάσεις ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη χιλιάδων νέων φοιτητικών κατοικιών σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας. Πρόκειται για έργα ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να καλύψουν μέρος των διαχρονικών αναγκών στέγασης σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Θράκη. Ο μεγαλύτερος σχετικός διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά την ανάπτυξη συνολικά 3.000 φοιτητικών κατοικιών στην Κρήτη (2.000 στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) στις αντίστοιχες πανεπιστημιουπόλεις. Πρόκειται για έργο ύψους 255 εκατ. ευρώ, το οποίο προωθείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ Παραχωρήσεις, Αβαξ, Intrakat, Archirodon Group, Θέμελη και η κοινοπραξία ανάμεσα στον όμιλο Μυτιληναίου και την ΑΤΕΣΕ.

Αντιστοίχως, το Πανεπιστήμιο Θράκης έχει προκηρύξει έργο 105 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και διαχείριση για περίοδο 30 ετών, κτιρίων φοιτητικών εστιών, πανεπιστημιακών κατοικιών και χώρων σίτισης, κεντρικής βιβλιοθήκης και ενός ερευνητικού κέντρου αριστείας σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει επίσης προκηρύξει έργο ΣΔΙΤ ύψους 116 εκατ. ευρώ, με διπλό τεχνικό αντικείμενο. Το πρώτο αφορά μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης του βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου. Εκεί θα αναπτυχθούν φοιτητικές εστίες, εκπαιδευτικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις και κοινωνικές υποδομές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το δεύτερο έργο χωροθετείται στη Λαμία και αφορά επίσης την κατασκευή φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών. Οπως και στην περίπτωση του ΣΔΙΤ της Θράκης, έτσι κι εκείνο της Θεσσαλίας προσφέρει τη διαχείριση των υποδομών για τα επόμενα 30 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή