Αλλάζουν χέρια τα εμβληματικά Selfridges

Αλλάζουν χέρια τα εμβληματικά Selfridges

Αλλάζει χέρια ο εμβληματικός όμιλος Selfridges & Co., ο οποίος θα περάσει σε επενδυτική κοινοπραξία Ταϊλανδών και Αυστριακών, όπως αποφάσισε η ιδιοκτήτριά του, δηλαδή η επιχειρηματική δυναστεία Γουέστον.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζει χέρια ο εμβληματικός όμιλος Selfridges & Co., ο οποίος θα περάσει σε επενδυτική κοινοπραξία Ταϊλανδών και Αυστριακών, όπως αποφάσισε η ιδιοκτήτριά του, δηλαδή η επιχειρηματική δυναστεία Γουέστον. Η οικογένεια Γουέστον ανακοίνωσε συγκεκριμένα πως η κοινοπραξία Central Group, η οποία ανήκει κατά το ήμισυ στην ταϊλανδική οικογενειακή δυναστεία των Τσιραθίβατς και κατά το υπόλοιπο ήμισυ στην εταιρεία συμμετοχών Signa Hold της Αυστρίας, αγοράζει τον Selfridges. Αν και επισήμως δεν ανακοινώθηκε η τιμή, καλά πληροφορημένες πηγές πλησίον των συζητήσεων αναφέρουν πως προσεγγίζει τα 4 δισ. στερλίνες ή 5,4 δισ. δολάρια. Συνιστά μία από τις μεγαλύτερες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου εδώ και χρόνια για το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Πριν από λίγους μήνες το ειδησεογραφικό πρακτορείο είχε επισημάνει πως η οικογένεια Γουέστον ενδιαφερόταν να πωλήσει τον εμβληματικό όμιλο λιανεμπορίου Selfridges, ο οποίος αποτελεί μέρος της λονδρέζικης ταυτότητας, ύστερα από σχετική προσέγγιση που της έγινε, και ανέθεσε τον Ιούνιο ρόλο συμβούλου στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse.

Το τίμημα της συμ- φωνίας φέρεται να προσεγγίζει τα 4 δισ. στερλίνες.

Για την ιστορία αξίζει να επισημανθεί πως ο πατέρας του ομίλου ήταν ο Αμερικανός Χάρι Γκόρντον Σέλφριτζες, ο δημιουργός του πρωτοποριακού πολυκαταστήματος στην Οξφορντ Στριτ το 1908, το οποίο και θεωρείται η Μέκκα όσων αγαπούν τη μόδα – η ζωή του ενέπνευσε και την ομώνυμη σειρά παραγωγής των ITV Studios και PBS. Υπάρχουν ανάλογα πολυκαταστήματα τόσο στο Μάντσεστερ όσο και στο Μπέρμιγχαμ. Το 2003 επήλθε η πρώτη αλλαγή, όταν αγοράστηκαν τα εν λόγω πολυκαταστήματα από τον Καναδό μεγιστάνα Γκάλεν Γουέστον αντί σχεδόν 600 εκατ. στερλινών. Εκτοτε, ο Γκάλε Γουέστον επεξέτεινε τις δραστηριότητές του ούτως ώστε να συμπεριλάβει και άλλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων, όπως οι ιρλανδικές Arnotts και Brown Thomas, η καναδική Ηolt Renfrew και η ολλανδική De Bijenkorf.

Συνολικά υπό την αιγίδα των Γουέστον λειτουργούν 25 πολυκαταστήματα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η πώληση του Selfridges συμπεριλαμβάνει όλα τα ανωτέρω εμπορικά σήματα εκτός του καναδικού Holt Renfrew, το οποίο παραμένει υπό την ιδιοκτησία των Γουέστον. Ακόμα κι αν οι μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου στη Βρετανία έχουν δεχθεί σφοδρό πλήγμα λόγω πανδημίας και μετατόπισης της κατανάλωσης στο Διαδίκτυο, τα περιουσιακά στοιχεία-τρόπαια ειδικά στο Λονδίνο έχουν προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουν υποχωρήσει οι τιμές των ακινήτων στον κλάδο. Τα πολυκαταστήματα Selfridges θεωρούνται από τα διασημότερα σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ συν τοις άλλοις έχουν κατορθώσει με επιτυχία να αντεπεξέλθουν στην πανδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή