Εστίαση: Καταστροφικά τα μέτρα αν ισχύσουν πριν από την Πρωτοχρονιά

Εστίαση: Καταστροφικά τα μέτρα αν ισχύσουν πριν από την Πρωτοχρονιά

Με καταστροφή για τον κλάδο της εστίασης ισοδυναμεί η ενεργοποίηση των μέτρων πριν από την Πρωτοχρονιά. Αυτό επισημαίνει με επιστολή που έστειλε χθες προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καταστροφή για τον κλάδο της εστίασης ισοδυναμεί η ενεργοποίηση των μέτρων πριν από την Πρωτοχρονιά. Αυτό επισημαίνει με επιστολή που έστειλε χθες προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Οπως αναφέρει η ομοσπονδία, οι επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε προμήθειες και υπάρχουν κρατήσεις πελατών για να γιορτάσουν την έλευση του νέου χρόνου στα καταστήματα του κλάδου, όμως ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 24.00 θα είναι καταστροφικό. «Οι νέοι περιορισμοί στην εστίαση χωρίς μέτρα στήριξης ισοδυναμούν με καταστροφή του κλάδου», τονίζει στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη. Σημειώνεται πως χθες ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως η εστίαση δεν θα υποστεί ζημία από τα νέα μέτρα, αντίθετα με τα κέντρα διασκέδασης.

Οι επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε προμήθειες, τονίζει η ΠΟΕΣΕ.

Οπως εξηγεί η ΠΟΕΣΕ, η εστίαση αποτελεί για μια ακόμη φορά τον κλάδο εκείνο που πληρώνει δυσανάλογο τίμημα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης. Οι νέοι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους έρχονται να προστεθούν στους υφιστάμενους, θέτοντας πλέον τον κλάδο σε καθεστώς lockdown χωρίς υποστηρικτικά μέτρα. Στοιχεία της ΠΟΕΣΕ αναφέρουν ότι καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης σημείωσε απώλεια τζίρου άνω του 50%. Παράλληλα, διπλασιάστηκαν τόσο οι επιχειρήσεις με μηδενική ρευστότητα (μία στις τρεις επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα) όσο και εκείνες με ληξιπρόθεσμες οφειλές (περισσότερες από τέσσερις στις 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία). Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η ΠΟΕΣΕ, ο κλάδος παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει έχει διατηρήσει τις τιμές του σταθερές απορροφώντας τις μεγάλες ανατιμήσεις, ώστε να διατηρήσει το πελατολόγιό του.

Στο πλαίσιο αυτό, η ομοσπονδία ζητεί αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με την επαναφορά του μέτρου απαλλαγής ενοικίου, καθώς και την παροχή χρηματοδοτήσεων ανάλογων με το 2020 και το 2021. Παράλληλα, ζητεί την επαναφορά της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων και της μη επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών. Τέλος, ζητεί να επανεξεταστεί η δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στο 6%, ώστε να μην μετακυλιστεί το κόστος από τις ανατιμήσεις στον καταναλωτή, καταλήγοντας πως «η εστίαση δεν επαιτεί, διεκδικεί και απαιτεί άμεσα μέτρα στήριξής της».

Ειδήσεις σήμερα

Η «Όμικρον» δεν περιμένει το ρεβεγιόν

Σπάει τα κοντέρ ο αριθμός των κρουσμάτων

Απόλυτη κυρίαρχος παγκοσμίως η μετάλλαξη «Όμικρον»

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή