Ανεβάζει ταχύτητα το Ταμείο Ανάκαμψης

Ανεβάζει ταχύτητα το Ταμείο Ανάκαμψης

Στην άμεση εκταμίευση των πρώτων 970 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης οδηγεί η υπογραφή από το υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Optima και Παγκρήτια των επιχειρησιακών συμβάσεων για την αξιοποίηση των δανειακών πόρων του Ταμείου.

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άμεση εκταμίευση των πρώτων 970 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης οδηγεί η υπογραφή από το υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Optima και Παγκρήτια των επιχειρησιακών συμβάσεων για την αξιοποίηση των δανειακών πόρων του Ταμείου. Εχει προηγηθεί η υπογραφή ανάλογων συμβάσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), για τις οποίες αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που είναι άμεσα διαθέσιμο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στο 1,6 δισ. ευρώ.

Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την υπογραφή των συμβάσεων, «πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο πρόγραμμα, στο πλαίσιο όλων των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης στην Ευρώπη και οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν θα συμβάλουν καταλυτικά στην ταχύτερη μετάβαση της Ελλάδας στη μόνιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Βάσει της προβλεπόμενης από το Ταμείο Ανάκαμψης διαδικασίας, εντός 30 εργάσιμων ημερών, οι έξι τράπεζες θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές που επιθυμούν να λάβουν δανειοδότηση από το «Ελλάδα 2.0» για την υλοποίηση των σχεδίων τους. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πρόσκληση και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν συμμετάσχει έως τώρα στο συγκεκριμένο σχήμα.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται έως τα τέλη της εβδομάδας να δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση προς τις υποψήφιες εταιρείες που θέλουν να αναλάβουν ρόλο αξιολογητή στο πρόγραμμα, προκειμένου να εγγραφούν στο σχετικό μητρώο που θα δημιουργηθεί.

Υπογράφηκαν από τις τράπεζες και το ΥΠΟΙΚ οι επιχειρησιακές συμβάσεις για τους όρους χρηματοδότησης.

Ο ρόλος τους θεωρείται καθοριστικός για την αξιολόγηση της επιλεξιμότητας των επενδυτικών σχεδίων με βάση τους στόχους για την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία – έρευνα και ανάπτυξη, την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και την εξωστρέφεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη λίστα αναμένεται ότι θα πιστοποιηθούν πάνω από 15  εταιρείες συμβούλων και μεταξύ αυτών θα είναι οι Deloitte, EY, Grant Thornton, KPMG, PWC, Planet, Ευρωσύμβουλοι κ.ά., οι οποίες ωστόσο δεν θα πρέπει να «συνδέονται» με την επιχείρηση ή την τράπεζα. Συγκεκριμένα, οι όροι θα προβλέπουν ότι ο αξιολογητής που θα επιλεγεί δεν μπορεί να είναι ο ελεγκτής της τράπεζας, της εταιρείας που υποβάλλει το επενδυτικό σχέδιο ή αυτός που έχει φτιάξει το business plan.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να καταρτίσουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια και να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω της χρηματοδότησης του κόστους αξιολόγησης από πιστοποιημένο ανεξάρτητο ελεγκτή των μικρών επενδυτικών σχεδίων έως 1,5 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία ενεργοποίησης του Ταμείου προϋποθέτει επίσης την ολοκλήρωση εντός του Ιανουαρίου της τεχνικής υποδομής, δηλαδή της πλατφόρμας στην οποία θα «ανεβαίνουν» τα στοιχεία της επιχείρησης και της επένδυσης σε όρους παρούσας αξίας (NPV), προκειμένου να υπολογιστεί και το ύψος της ενίσχυσης.

Οπως έχει γράψει η «Κ», η υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων ανοίγει και τον δρόμο για την τράπεζα να κάνει «γέφυρα» χρηματοδότησης έως ότου υπογραφεί η τελική σύμβαση με την επιχείρηση. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει το έργο να έχει εξασφαλίσει εγκρισιμότητα για την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή εκτός από την έγκρισή του από την τράπεζα με βάση τα πιστοδοτικά κριτήρια, να έχει εξασφαλίσει και την έγκριση από τους αξιολογητές σε ό,τι αφορά την επιλεξιμότητα της επένδυσης. Με δεδομένο ότι ειδικά στα μεγάλα επενδυτικά έργα ο χρόνος της συμβασιοποίησης προϋποθέτει τουλάχιστον δύο μήνες και μπορεί να φτάσει έως και τους έξι, στόχος αυτής της πρόβλεψης είναι να μην υπάρξουν καθυστερήσεις για ώριμα επενδυτικά έργα που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη δανειοδότησή τους από το Ταμείο, αποτρέποντας παράλληλα το refinancing για τα έργα που δεν έχουν περάσει τη βάσανο εγκρίσεων.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή