Ιδιωτικά κεφάλαια προσελκύει το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός»

Ιδιωτικά κεφάλαια προσελκύει το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός»

Μετά την Deutsche Telekom, το Latsco Family Office συμμετέχει με ποσό έως 5 εκατ.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο προσεχές διάστημα, ενδεχομένως τους πρώτους μήνες του 2022, αναμένεται –σύμφωνα με πληροφορίες– να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος συγκέντρωσης κεφαλαίων του επενδυτικού ταμείου «Φαιστός», που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της 5G Ventures S.A., θυγατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. Στο επενδυτικό ταμείο με αντικείμενο την υποστήριξη εταιρειών που αναπτύσσουν εφαρμογές και υπηρεσίες, οι οποίες στηρίζονται στην τεχνολογία 5G, εισήλθε το Latsco, το Family Office συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση. Κατά πληροφορίες, το Latsco Family Office τοποθετείται στο «Φαιστός» με ποσό έως 5 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας τον πρώτο ελληνικών συμφερόντων επενδυτή που συμμετέχει στον πρώτο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων του ταμείου. Εχει προηγηθεί η επένδυση, ύψους 3 εκατ. ευρώ, στο «Φαιστός» του γερμανικού ομίλου τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom (DT), ενώ δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρώτο αυτό γύρο χρηματοδότησης να συμμετάσχει και ένας ακόμη –ο τρίτος κατά σειρά– ιδιώτης επενδυτής.

«Η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών αντανακλά την πίστη στη δυναμική της αγοράς νέων ψηφιακών υπηρεσιών μέσω δικτύων 5G, αλλά και την εμπιστοσύνη στην καινοτόμα εθνική πρωτοβουλία του «Φαιστός». Η διαχειρίστρια εταιρεία 5G Ventures εκτελεί απαρεγκλίτως με ταχύτητα και προσήλωση τη στρατηγική που έχει διαμορφωθεί σχετικά με το ταμείο», δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της 5G Ventures Αντώνης Τζωρτζακάκης.

Αντικείμενο του ταμείου είναι η υποστήριξη εταιρειών που αναπτύσσουν εφαρμογές και υπηρεσίες οι οποίες στηρίζονται στην τεχνολογία 5G.

Από την πλευρά του ο Νίκος Βουτυχτής, Chief Investment Officer του Latsco Family Office  στην Ελλάδα, ανέφερε ότι η επένδυση στο «Φαιστός» αποτελεί μια ακόμα σαφή ένδειξη εμπιστοσύνης του Family Office, συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση, στις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα σε τομείς τεχνολογικής αιχμής, όπως είναι τα δίκτυα 5G. «Ταυτόχρονα, αποτελεί επιβεβαίωση των ουσιαστικών συνεργειών που μπορούν να αναπτυχθούν όταν συμπράττουν δημιουργικά ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια. Είμαστε πολύ ευτυχείς που αποτελούμε τον πρώτο, ελληνικών συμφερόντων, επενδυτή στο “Φαιστός”, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και σε άλλα επενδυτικά κεφάλαια να εμπιστευθούν το συγκεκριμένο εγχείρημα και τους εξαιρετικούς επαγγελματίες που το συγκροτούν», πρόσθεσε.

Το «Φαιστός» διαθέτει κεφάλαια 93 εκατ. ευρώ, που αποτελούν τμήμα των εσόδων από τον διαγωνισμό –είχε λάβει χώρα πριν από έναν χρόνο– για τη διάθεση του φάσματος για την ανάπτυξη του 5G. Τα κεφάλαια αυτά, σε συνδυασμό με αυτά που θα προέλθουν από τις ιδιωτικές επενδύσεις (εν προκειμένω των DT και του Family Office της Μ. Λάτση) θα κατευθυνθούν σε εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές και προϊόντα τα οποία στηρίζονται στο 5G, με το «Φαιστός» να επιδιώκει την ενίσχυση της αξίας των συγκεκριμένων εταιρειών. Κατ’ επέκταση, μεγιστοποιούνται οι αποδόσεις που έχουν λαμβάνειν το Δημόσιο και οι ιδιώτες επενδυτές. «Αυτή τη στιγμή αξιολογούμε 33 εταιρείες οι οποίες έχουν ζητήσει, ατύπως, πληροφορίες για τις δυνατότητες που είναι σε θέση να προσφέρει το ταμείο», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Τζωρτζακάκης. Οι τομείς όπου επικεντρώνεται το «Φαιστός» περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το ψηφιακό νέφος (cloud), την τεχνητή νοημοσύνη, τη ναυτιλία, τα logistics, την κυβερνοασφάλεια και την τεχνολογία του Διαστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 5G Ventures είναι σε συζητήσεις με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας, με στόχο ο ESA να λειτουργήσει ως τεχνικός σύμβουλος σε υποψήφιες προς χρηματοδότηση εταιρείες που αναπτύσσουν διαστημικές εφαρμογές και τεχνολογίες (π.χ. μικροδορυφόρους που διασυνδέονται μέσω 5G).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή