Ζημίες 26,9 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο κατέγραψε η Attica Bank

Ζημίες 26,9 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο κατέγραψε η Attica Bank

Ζημίες ύψους 26,9 εκατ. ευρώ έναντι 35,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κατέγραψε η Attica Bank στο τέλος 9μήνου 2021, λόγω της μείωσης κατά 16,4% των λειτουργικών εσόδων της τράπεζας που υποχώρησαν στα 38,8 εκατ. ευρώ έναντι 55,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζημίες ύψους 26,9 εκατ. ευρώ έναντι 35,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κατέγραψε η Attica Bank στο τέλος 9μήνου 2021, λόγω της μείωσης κατά 16,4% των λειτουργικών εσόδων της τράπεζας που υποχώρησαν στα 38,8 εκατ. ευρώ έναντι 55,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Το ζημιογόνο αποτέλεσμα, αν και αναμενόμενο, καταγράφεται παρά τη μείωση των προβλέψεων κατά 32,3% που πήρε η Attica Bank για το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, το ακριβές ύψος των οποίων θα αποτυπωθεί στα ετήσια αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν εντός του α΄ τριμήνου 2022. Το ύψος των ζημιών θα είναι συνάρτηση των προβλέψεων που θα πρέπει να πάρει η Attica Bank για την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να εντάξει στον «Ηρακλή 2».

Μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιτυγχάνει την αποκατάσταση της κεφαλαιακής της επάρκειας.

Προς το παρόν η τράπεζα και μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 240 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε πρόσφατα, επιτυγχάνει την αποκατάσταση της κεφαλαιακής της επάρκειας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 σε pro forma επίπεδο με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία 9μήνου διαμορφώνεται στο 12% περίπου και βρίσκεται, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, «σημαντικά άνω των ελαχίστων ορίων που ισχύουν σήμερα», δίνοντάς της έτσι ώθηση να συμβάλει καταλυτικά στον βιώσιμο μετασχηματισμό και την ανάπτυξή της. Σημειώνεται ότι η ΑΜΚ ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του ΤΧΣ σε ποσοστό 62,93%, του ΤΜΕΔΕ με 14,7% και της εταιρείας RINOA (εταιρεία συμφερόντων της Ellington) με ποσοστό 9,87%. Οπως έχει ανακοινώσει η Attica Bank, ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington «δεσμεύονται να προβούν σε δεύτερη επένδυση στην τράπεζα το αργότερο εντός 3 μηνών από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2021, κατά τρόπο ώστε το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας».

Σε σχέση με τις υπόλοιπες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, η τράπεζα έχει προβεί στην πρόσληψη συμβούλων για το νομικό και το τεχνικό σκέλος των τιτλοποιήσεων Omega, Astir 1 και 2. Για τις τιτλοποιήσεις Astir 1, 2 και Omega έχει ήδη προσληφθεί διεθνής οίκος για τον προσδιορισμό της πιστοληπτικής διαβάθμισης των τίτλων υψηλής σειράς εξόφλησης (senior notes). Τέλος, η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο στη διαδικασία μεταβίβασης του 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής σειράς εξόφλησης (mezzanine και junior notes, αντίστοιχα), έπειτα από δεσμευτική προσφορά που έχει λάβει. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «το 2022, με την ωρίμανση της αξιολόγησης των τιτλοποιήσεων και την ένταξή τους στο πρόγραμμα “Ηρακλής”, θα αποτελέσει έτος ορόσημο για την Attica Bank, επιτυγχάνοντας την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού».

Με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου οι νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις ανήλθαν σε περίπου 257 εκατ. ευρώ και ο δείκτης δανείων προ προβλέψεων προς καταθέσεις κυμαίνεται στα επίπεδα του 56%, μετά και την ολοκλήρωση της συναλλαγής Omega. Η ρευστότητα της τράπεζας βελτιώθηκε λόγω κυρίως της αύξησης των υπολοίπων των καταθέσεων κατά 8,4% σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή