Κεφάλαια ύψους 12,1 τρισ. δολ. άντλησαν οι επιχειρήσεις το 2021

Κεφάλαια ύψους 12,1 τρισ. δολ. άντλησαν οι επιχειρήσεις το 2021

Αυξήθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με το 2020 και κατά 25% σε σχέση με το 2019

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες και η παγκόσμια ανάκαμψη βοήθησαν τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο να αντλήσουν συνολικά 12,1 τρισ. δολάρια το 2021 από εκδόσεις μετοχών, ομολόγων και νέων δανείων. Και ενώ απομένουν ακόμη τρεις ημέρες για να λήξει το τρέχον έτος, που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να αντλήσουν κι άλλα ποσά, τα κεφάλαια που έχουν ήδη συγκεντρώσει οι επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν αύξηση 17% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2020, αλλά και αύξηση σχεδόν 25% σε σχέση με το 2019.

Στις εκτιμήσεις αυτές καταλήγει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times βάσει στοιχείων της εταιρείας ερευνών Refinitiv. Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, ο πυρετώδης ρυθμός με τον οποίο άντλησαν τόσα κεφάλαια οι επιχειρήσεις αντανακλά τις άκρως ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης που επικράτησαν σε πολλά μέρη του κόσμου στη διάρκεια του έτους. Τα προγράμματα μαζικών αγορών ομολόγων που υιοθέτησαν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο για να στηρίξουν τις οικονομίες τους εν μέσω πανδημίας, με προεξάρχοντα εκείνα της αμερικανικής Federal Reserve αλλά και της ΕΚΤ, λειτούργησαν καταλυτικά καθώς οδήγησαν το κόστος του δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και εξακολουθούν να το κρατούν εκεί. Στο μεταξύ, υπάρχει άφθονη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που προσέφερε ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονταν να προσελκύσουν νέους επενδυτές και πιστωτές.

Η κατάσταση αντανακλά τις άκρως ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης που επικράτησαν σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει πως τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ οι εταιρείες με υψηλή βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης εξέδωσαν λιγότερα ομόλογα, καθώς πολλές από τις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν γεμίσει τα ταμεία τους το 2020. Την ίδια στιγμή, όμως, εταιρείες με χαμηλή βαθμολογία προχώρησαν σε εκτεταμένες εκδόσεις ομολόγων αναπληρώνοντας σε μεγάλο βαθμό το κενό. Ετσι, συνολικά οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων μειώθηκαν λιγότερο από 3% στα 5,5 τρισ. δολάρια. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Κέβιν Φόλεϊ, στέλεχος της JP Morgan Chase, «ανεξάρτητα από το αν εκτιμά κανείς ότι είναι διογκωμένες οι χρηματιστηριακές αξίες των εταιρειών, η πραγματικότητα είναι πως υπάρχει πολλή ρευστότητα στο σύστημα και είναι ζωηρό το ενδιαφέρον των επενδυτών για συγχωνεύσεις και εξαγορές».

Ανάμεσα στις περιπτώσεις ιδιαίτερα αυξημένου ενδιαφέροντος των επενδυτών ξεχωρίζει, βέβαια, η σχετική δραστηριότητα στην υπερδύναμη, καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις άντλησαν 5 τρισ. δολάρια. Μιλώντας στους FT, ο Κρις Μπλουμ, στέλεχος της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας BNP Paribas, τόνισε πως «ήταν όντως μια χρονιά μεγάλης επιτυχίας». Ο ίδιος προεξοφλεί πως η τάση θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Μεγάλα ποσά άντλησαν η εταιρεία κατασκευής ηλεκτροκίνητων οχημάτων Rivian και η νοτιοκορεατική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Coupan με την αρχική δημόσια εγγραφή τους. Επίσης, εκδόθηκαν δεκάδες δάνεια με ιλιγγιώδη ποσά, δεκαψήφια ή και ενδεκαψήφια, όπως εκείνο που χρηματοδότησε τη συγχώνευση της Disney με την Warner Media της AT&T αλλά και εκείνο που χρηματοδότησε την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης σιδηροδρόμων μεταφοράς φορτίου Kansas City Southern από την ανταγωνίστριά της Canadian Pacific.

Ιδιαίτερο στοιχείο της χρονιάς που τελειώνει για τις αγορές, ήταν η εκτεταμένη δραστηριότητα των εταιρειών ειδικού σκοπού που αναλαμβάνουν εξαγορές, των γνωστών πλέον με το ακρωνύμιο spacs, που αντλούν κεφάλαια από επενδυτές και στη συνέχεια αναζητούν εταιρεία προς εξαγορά. Για πρώτη φορά αντλήθηκαν περισσότερα κεφάλαια από τις εταιρείες αυτού του είδους παρά μέσω της αρχικής δημόσιας εγγραφής εταιρειών. Το πρώτο τρίμηνο του έτους υπήρξε έντονη δραστηριότητα των spacs που αργότερα επιβραδύνθηκε, αλλά τους τελευταίους μήνες οι εταιρείες αυτές άντλησαν από επενδυτές συνολικά 152 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή