Πρώτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 3,56 δισ. ευρώ

Πρώτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 3,56 δισ. ευρώ

To πρώτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 3,56 δισ. ευρώ, υπέβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To πρώτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 3,56 δισ. ευρώ, υπέβαλε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η χώρα εκπλήρωσε τα 15 προαπαιτούμενα, ορόσημα και στόχους που είχαν συμφωνηθεί για την πρώτη δόση.

Το στοίχημα είναι τώρα η απορρόφηση των πόρων από τις επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν, είτε μέσω δανείων είτε μέσω επιχορηγήσεων, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι εκτός από τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων, που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, αλλά κυρίως μεγάλες, επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ περίπου προορίζονται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το σκέλος των επιχορηγήσεων. Οι πρώτες σχετικές προσκλήσεις αναμένεται να δημοσιευθούν τους πρώτους μήνες του 2022. Ανάμεσά τους, 465 εκατ. ευρώ αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υποβάλλει αίτημα πληρωμής, όπως ήταν από τις πρώτες χώρες που κατέθεσε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ε.Ε. και από τις πρώτες που έλαβε τη σχετική έγκριση, ξεκινώντας άμεσα την υλοποίησή του», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Από τα 3,56 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης, για την οποία υπεβλήθη το αίτημα την Τετάρτη, το 1,72 δισ. ευρώ αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και το 1,84 δισ. ευρώ το σκέλος των δανείων. Το ποσό έρχεται να προστεθεί στην προκαταβολή των 3,96 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Ελλάδα σταις αρχές Αυγούστου. Ετσι, συνολικά, όταν εισπραχθεί το ποσόν της πρώτης δόσης, η χώρα θα έχει λάβει 7,5 δισ. ευρώ περίπου. Ωστόσο, η εκταμίευση της πρώτης δόσης τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, καθώς απαιτείται μια χρονοβόρος τυπική διαδικασία.

Η χώρα εκπλήρωσε τα 15 προαπαιτούμενα, ορόσημα και στόχους που είχαν συμφωνηθεί για την πρώτη δόση.

Τα έργα και προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, πάντως, αρχίζουν ήδη να κινούνται, καθώς ένα μέρος αυτών χρηματοδοτείται –προσωρινά– από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ, ενώ για τα δάνεια υπεγράφησαν προχθές οι επιχειρησιακές συμφωνίες με έξι τράπεζες. Με βάση αυτές τις συμφωνίες, θα εκταμιευθούν αμέσως 970 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες, οι οποίες δεσμεύονται να δημοσιοποιήσουν εντός 30 ημερών προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές που επιθυμούν να δανειοδοτηθούν.

Παράλληλα έχουν υπογραφεί και ανάλογες συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την ΕΒRD, για τις οποίες θα εκταμιευθούν άλλα 650 εκατ. ευρώ. Ετσι, το συνολικό ποσό των άμεσα διαθέσιμων δανείων θα είναι 1,570 δισ. ευρώ. Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται η δημοσίευση της πρόσκλησης για το μητρώο αξιολογητών των επενδύσεων, οι οποίοι θα ανάβουν το «πράσινο φως» για τη δανειοδότηση των επενδύσεων.

Τα ορόσημα και οι στόχοι που εκπληρώθηκαν για την εκταμίευση της πρώτης δόσης αφορούν, μεταξύ άλλων, τις ενέργειες προετοιμασίας για τη διάθεση των δανείων προς τις επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών, τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την προώθηση της πράσινης μετάβασης και την ενεργοποίηση σχετικών δράσεων, μεταρρυθμίσεις στους τομείς της εργασίας, της υγείας, της επιχειρηματικότητας, των μεταφορών και της φορολογίας, καθώς και την προώθηση υποδομών πολιτικής προστασίας και δικαιοσύνης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή