Ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου το «Πρώτο Ενσημο»

Ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου το «Πρώτο Ενσημο»

Σε έως και 1.200 ευρώ, μοιρασμένα ισόποσα σε εργοδότη και εργαζόμενο, ανέρχεται το ύψος της επιδότησης του νέου προγράμματος «Πρώτο Ενσημο» που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έως και 1.200 ευρώ, μοιρασμένα ισόποσα σε εργοδότη και εργαζόμενο, ανέρχεται το ύψος της επιδότησης του νέου προγράμματος «Πρώτο Ενσημο» που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022. Σύμφωνα μάλιστα με την Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, το πρόγραμμα αφορά την πρόσληψη νέων ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με το πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας που ήδη καλύφθηκε, αλλά ανοίγει εκ νέου για επιπλέον 50.000 θέσεις, επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Οπως ισχύει για όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα, η ΚΥΑ περιλαμβάνει ρήτρα προστασίας των θέσεων εργασίας, με τον εργοδότη να υποχρεώνεται να  διατηρήσει κατά μέσον όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχε τη 12η Νοεμβρίου 2021 (ημερομηνία δημοσίευσης της νομοθετικής ρύθμισης για το πρόγραμμα) καθ’ όλο το χρονικό διάστημα επιδότησης της νέας θέσης εργασίας, προσαυξημένο κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας. Τα 600 ευρώ προς τους εργαζομένους θα καταβληθούν σε έξι ισόποσες δόσεις, ενώ στους εργοδότες το ποσό θα καταβληθεί με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Εάν πρόκειται για μερική απασχόληση, η επιδότηση φθάνει τα 600 ευρώ, 300 για τον εργαζόμενο που θα καταβληθούν επίσης σε έξι ισόποσες δόσεις και 300 για τον εργοδότη. Βασική προϋπόθεση, η απασχόληση σε αυτή την περίπτωση να μην υπολείπεται των 20 ωρών εβδομαδιαίως. Εάν η σύμβαση εργασίας είναι ορισμένου χρόνου διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών, η νέα θέση επιδοτείται αναλογικά με τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός μήνα. Προσοχή όμως. Οι νέοι που εντάσσονται στο «Πρώτο Ενσημο» δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου, και οι  συμβάσεις εργασίας τους δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή, εκτός εάν η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στις οποίες προσλαμβάνονται αναστέλλεται με εντολή δημόσιας αρχής.

Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 1.200 ευρώ, μοιρασμένα ισόποσα σε εργοδότη και εργαζόμενο.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν αμέσως, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», με τους εργοδότες να υποβάλλουν αίτηση και εφόσον εγκριθεί να προσλαμβάνουν τον δυνητικά ωφελούμενο και στη συνέχεια να υποβάλλουν το έντυπο αναγγελίας πρόσληψης (το αργότερο έως την επόμενη μέρα της έγκρισης). Αίτηση στο σύστημα θα πρέπει να υποβάλλουν και οι νεοπροσλαμβανόμενοι, μέσω της οποίας θα γνωστοποιούν στο σύστημα μεταξύ άλλων και τον αριθμό IBAN, όπου θα τους κατατεθεί η επιδότηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή