Στοχευμένες επιδοτήσεις ρεύματος ανά μήνα σε νοικοκυριά

Στοχευμένες επιδοτήσεις ρεύματος ανά μήνα σε νοικοκυριά

Τα μέτρα θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδοτήσεις των τιμών ρεύματος, στοχευμένες κατά προτεραιότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά και με κριτήρια την ακίνητη περιουσία, ώστε να μείνουν εκτός εξοχικά και δεύτερες κατοικίες, θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και για τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πιθανότατα και μέσα στην εβδομάδα και θα αφορούν τον Ιανουάριο, ενώ θα αναπροσαρμόζονται ανά μήνα ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών και φυσικά τις δυνατότητες χρηματοδότησης. Για τον Ιανουάριο, πάντως, τα συναρμόδια υπουργεία επιδιώκουν τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη των νοικοκυριών ή ακόμα και του συνόλου, κάτι που θα εξαρτηθεί από τους πόρους που θα έχουν στη διάθεσή τους για χρηματοδότηση και οι οποίοι θα διασφαλιστούν πάλι από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων, τα έσοδα των οποίων υπολογίζονται για το 2022 σε 1,5 δισ. ευρώ.

Στις κυβερνητικές προθέσεις είναι και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επιβαρύνονται με δυσβάσταχτες αυξήσεις και στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέβαλε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DGcomp) ειδικό μηχανισμό επιδότησης. Μια πρώτη συζήτηση επί αυτού του μηχανισμού θα γίνει σήμερα σε τηλεδιάσκεψη που θα έχει το πρωί ο υπουργός Κώστας Σκρέκας με αρμόδια στελέχη της DGcomp.  

Εκτός θα μείνουν εξοχικά και δεύτερες κατοικίες.

Συμφωνία ΔΕΠΑ – Gazprom

Καλά νέα έρχονται και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων της ΔΕΠΑ με την Gazprom για την τιμή προμήθειας. Οι δύο πλευρές, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις που βρέθηκαν πολλές φορές στην κόψη του ξυραφιού, κατέληξαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε συμφωνία. Βάσει αυτής, το 2022 το αέριο που θα προμηθεύεται η ΔΕΠΑ θα τιμολογείται με φόρμουλα η οποία θα στηρίζεται σε ποσοστό 80% στον χρηματιστηριακό δείκτη ΤΤF και 20% στο πετρέλαιο. Αντίστοιχα για το 2023 η φόρμουλα αναπροσαρμόζεται σε 85% TTF και 15% πετρέλαιο, ενώ μικρή αναπροσαρμογή προβλέπεται και για τα έτη μετά το 2023 και μέχρι το 2026 που λήγει η σύμβαση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ κατάφερε να περιορίσει μέσω των διαπραγματεύσεων τη συμμετοχή του ΤΤF στο 80% από το αρχικό 100% που ζητούσε η ρωσική πλευρά, αλλά και να διατηρήσει αμείωτες τις συμβολαιοποιημένες ετήσιες ποσότητες των 2 δισ. κ.μ. Η συμφωνία, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, δημιουργεί έδαφος για την περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών από τη ΔΕΠΑ τους πρώτους μήνες του 2022 αλλά και των βιομηχανικών επιχειρήσεων. Τα ακριβή μέτρα στήριξης θα οριστικοποιηθούν από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ μέσα στον Ιανουάριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ έχει συνεισφέρει στην απορρόφηση των μεγάλων αυξήσεων της τιμής φυσικού αερίου προσφέροντας έκπτωση 16% στα οικιακά τιμολόγια τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% τον Δεκέμβριο.

Στην ανάγκη περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών αναφέρθηκε με χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Κώστας Σκρέκας. «Υπάρχει χρονοκαθυστέρηση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν σε διεθνές επίπεδο και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αν αυτή η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα κρατήσει ή θα αποκλιμακωθεί σε λίγες εβδομάδες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίζουμε τα νοικοκυριά», είπε και συμπλήρωσε ότι «βλέπουμε αποκλιμάκωση, αλλά παραμένει 3-4 φορές επάνω η τιμή του φυσικού αερίου με 60 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, ενώ ήταν 100 πριν από ένα μήνα και στο 20, δηλαδή στο 1/3, στην αρχή του έτους».

Οι τιμές ρεύματος πάντως και φυσικού αερίου ξαναπήραν την ανηφόρα σε όλη την Ευρώπη, έπειτα από μια μικρή «εορταστική» ανάπαυλα τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η Ελλάδα για δεύτερη συνεχή ημέρα κρατούσε τα σκήπτρα της ακριβότερης ευρωπαϊκής αγοράς με τιμή στα 195 ευρώ η μεγαβατώρα χθες, έναντι 100 της Βουλγαρίας, 76 της Γερμανίας, 92 της Γαλλίας και 152 της Σερβίας. Αν και σήμερα η τιμή υποχώρησε κατά 6,7%, παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης με τιμή στα 182,46 ευρώ η μεγαβατώρα και ακολουθεί η αμέσως ακριβότερη Ελβετία στα 170,8 ευρώ η μεγαβατώρα. Την ανιούσα πήραν από σήμερα οι τιμές στην αγορά της Γερμανίας, οι οποίες έφτασαν στα 153,92 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση 102,2% μέσα σε μία ημέρα. Αυξημένη κατά 69% σε σχέση με χθες είναι και η τιμή στη Γαλλία, στα 156 ευρώ η μεγαβατώρα, κατά 48% στη Βουλγαρία στα 149 ευρώ και κατά 59% στην Πολωνία στα 146 ευρώ η μεγαβατώρα. H τιμή του φυσικού αερίου έκλεισε χθες για τα προθεσμιακά συμβόλαια του Φεβρουαρίου στο ΤΤF της Ολλανδίας στα 84,1 ευρώ η μεγαβατώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή