Στα 4 εκατ. οι χρήστες του mobile banking στην ελληνική αγορά

Στα 4 εκατ. οι χρήστες του mobile banking στην ελληνική αγορά

Σε κυρίαρχο μέσο συναλλαγών σε διεθνές αλλά και σε εγχώριο επίπεδο εξελίσσεται το mobile banking, οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω του έξυπνου κινητού τηλεφώνου, σύμφωνα με στοιχεία που εντυπωσιάζουν.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κυρίαρχο μέσο συναλλαγών σε διεθνές αλλά και σε εγχώριο επίπεδο εξελίσσεται το mobile banking, οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω του έξυπνου κινητού τηλεφώνου, σύμφωνα με στοιχεία που εντυπωσιάζουν. Ειδικότερα στη χώρα μας, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις από τις τράπεζες, από τους μόλις 1.500 περίπου ενεργούς χρήστες του mobile banking το 2005, φθάσαμε στους 360.000 στο τέλος του 2015 και σε άνω των 4 εκατομμυρίων ενεργών χρηστών στα τέλη του 2021.

Εκτίναξη γνώρισε όμως στη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου τόσο ο αριθμός όσο και η αξία των εγχρήματων συναλλαγών μέσω του mobile banking. Από τις 3.000 περίπου σε αριθμό συναλλαγές με αξία περίπου 2,7 εκατ. ευρώ το 2005, φθάσαμε σε 2,7 εκατ. συναλλαγές με αξία 1,2 δισ. ευρώ για το 2015, έτος που σημαδεύτηκε από την επιβολή των capital controls. Στα τέλη του 2021 ο αριθμός συναλλαγών έχει ξεπεράσει πλέον τα 75 εκατ. με αξία άνω των 19 δισ. ευρώ, συμβαδίζοντας και με τη γενικότερη αύξηση που είχαν τα εναλλακτικά ψηφιακά δίκτυα, εξαιτίας και της πανδημίας που ξέσπασε στις αρχές του 2020.

Το 2005 ο αριθμός των χρηστών δεν ξεπερνούσε τα 1.500 άτομα.

Η ραγδαία ανάπτυξη του mobile banking, σε συνδυασμό και με την αντίστοιχη ανάπτυξη και άλλων εναλλακτικών τραπεζικών δικτύων, όπως το internet banking και πολύ νωρίτερα με την εμφάνιση των ΑΤΜ και τον εμπλουτισμό τους με νέες δυνατότητες πληρωμών, οδήγησαν ποσοστό άνω του 90% των εγχρήματων συναλλαγών να πραγματοποιείται πλέον εκτός τραπεζικού καταστήματος. «Σήμερα στο κατάστημα πραγματοποιούνται περίπου 150 εγχρήματες συναλλαγές την ημέρα από τα ταμεία με τη φυσική παρουσία των πελατών, όταν μόλις πριν από  5 χρόνια στο ίδιο κατάστημα οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τις 2.500 σε αριθμό σε ημερήσια βάση», αναφέρει στην «Κ» διευθυντής τραπεζικού καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τα νούμερα που δίνονται από τις τράπεζες. «Από τις 150 αυτές εγχρήματες συναλλαγές που γίνονται ακόμα στο ταμείο, σχεδόν το σύνολό τους θα μπορούσε να γίνει και από ψηφιακά δίκτυα, κάτι που θα συμβεί αργά ή γρήγορα», προσθέτει.

Το χρήμα όμως κυκλοφορεί ψηφιακά μέσω των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και σε διεθνές επίπεδο με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς. Σύμφωνα με στοιχεία  του GSMA, υπάρχουν 1,2 δισ. λογαριασμοί mobile banking από τους οποίους οι 300 εκατομμύρια είναι ενεργοί, δηλαδή γίνεται χρήση τους για συναλλαγές σε μηνιαία βάση, παρουσιάζοντας αύξηση 20% περίπου σε ετήσια βάση. Η αξία των συναλλαγών μέσω mobile banking εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3 δισ. δολάρια την ημέρα στο τέλος του 2022. Τα διασυνοριακά εμβάσματα μέσω κινητού, δηλαδή μεταφορά χρημάτων από χώρα σε χώρα, ξεπερνούν  το 1 δισ. δολάρια σε μηνιαία βάση με ετήσια αύξηση 60%.

Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα, όπως όλα δείχνουν, θα κάνουν το σύνολο σχεδόν των εγχρήματων συναλλαγών τους μέσω του έξυπνου κινητού τηλεφώνου τους και θα συναλλάσσονται σχεδόν αποκλειστικά με ψηφιακό χρήμα. Τα φυσικό χρήμα δεν θα εξαφανισθεί, αλλά θα βρίσκεται περισσότερο στις προθήκες μουσείων και ανάμεσα στα αναμνηστικά αντικείμενα των γονιών τους και των προγόνων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή