Υπέρ του ευρωομολόγου η Ολλανδή υπουργός Οικονομικών

Υπέρ του ευρωομολόγου η Ολλανδή υπουργός Οικονομικών

Ο διορισμός της πρώτης γυναίκας υπουργού Οικονομικών στην Ολλανδία, της Ζίγκριτ Κάαγκ, που έχει ταχθεί υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, ενδέχεται να σηματοδοτεί αλλαγή στη στάση της χώρας και χαλάρωση των θέσεών της για τη δημοσιονομική πειθαρχία.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διορισμός της πρώτης γυναίκας υπουργού Οικονομικών στην Ολλανδία, της Ζίγκριτ Κάαγκ, που έχει ταχθεί υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, ενδέχεται να σηματοδοτεί αλλαγή στη στάση της χώρας και χαλάρωση των θέσεών της για τη δημοσιονομική πειθαρχία. Στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό της Ολλανδίας, ο Μαρκ Ρούτε παραμένει πρωθυπουργός και ηγείται για τέταρτη φορά της κυβέρνησης, ενώ τα καίρια υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Αμυνας αναλαμβάνουν στελέχη των άλλων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Το κόμμα της κ. Κάαγκ, το Δημοκράτες 66, έχει ταχθεί υπέρ της έκδοσης κοινού χρέους από τις χώρες της Ευρωζώνης, κάτι που σηματοδοτεί σημαντική στροφή της ολλανδικής θέσης, αν υιοθετήσει την άποψη αυτή η κυβέρνηση.

Ο διορισμός της Ζίγκριτ Κάαγκ ενδέχεται να σηματοδοτεί αλλαγή στη στάση της χώρας της για τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Η Ολλανδία υποστηρίζει παραδοσιακά τη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ ο κ. Ρούτε εναντιώθηκε σθεναρά στο Ταμείο Ανάκαμψης κατά τις διαπραγματεύσεις για τη θέσπισή του το 2020. Μιλώντας στο Bloomberg τον περασμένο μήνα, μόλις ανακοινώθηκε η σύνθεση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, η κ. Κάαγκ τόνισε πως θα τον χαρακτηρίζει «διαφορετικός τόνος και μια πιο ανοικτή στάση». Οπως διευκρίνισε, η αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και άλλων κρίσεων στο μέλλον θα απαιτεί «ευρωπαϊκή δύναμη πυρός». Με τον διορισμό της κ. Κάαγκ, ο αριθμός των γυναικών υπουργών Οικονομικών στην Ε.Ε. ανέρχεται σε πέντε. Το περασμένο έτος παραιτήθηκε όταν το ολλανδικό Κοινοβούλιο καταδίκασε τους χειρισμούς της στην εκκένωση του Αφγανιστάν από τους πολίτες άλλων χωρών. Στην εναντίον της πρόταση μομφής, το ολλανδικό Κοινοβούλιο υπογράμμιζε πως το υπουργείο της κ. Κάαγκ δεν έδρασε αρκετά γρήγορα με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν Ολλανδοί πολίτες αλλά και Αφγανοί εργαζόμενοι, καθώς πολλοί διερμηνείς παρέμειναν στη χώρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Η κ. Κάαγκ άρχισε τη σταδιοδρομία της ως στέλεχος της Royal Dutch Shell και έχει ζήσει στη Βηρυτό, στη Βιέννη και στο Χαρτούμ στο πλαίσιο της διπλωματικής της καριέρας. Στη νέα κυβέρνηση υπάρχουν 20 υπουργοί και από το κόμμα της κ. Κάαγκ, το Δημοκράτες 66 (D66), προέρχονται επίσης η Κάλσα Ολονγκρεν, υπουργός Αμυνας ενώ ο Ρομπ Γέτεν αναλαμβάνει υπουργός Κλίματος και Ενέργειας.  Σε ό,τι αφορά τον έως τώρα υπουργό Οικονομικών, Βέπκε Κέστρα, μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή