Ρεκόρ πωλήσεων για την Tesla το τελευταίο τρίμηνο του 2021

Ρεκόρ πωλήσεων για την Tesla το τελευταίο τρίμηνο του 2021

Παρέδωσε 308.600 οχήματα, παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκινάει τη νέα χρονιά ο κολοσσός της αμερικανικής Tesla, η οποία είδε τις πωλήσεις της το τελευταίο τρίμηνο του 2021 να ανέρχονται σε 308.600 μονάδες σε διεθνή κλίμακα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να διαθέσει σχεδόν 263.000 οχήματα. Συν τοις άλλοις, ξεπέρασε και το δικό της προηγούμενο ρεκόρ των 241.300 οχημάτων, το οποίο είχε σημειώσει το τρίτο τρίμηνο του 2021. Συνολικά, οι πωλήσεις  της ήταν θεαματικές την παρελθούσα χρονιά, αφού το 2021 αθροιστικά παρουσίαζαν αύξηση της τάξεως του 87% εν συγκρίσει με το 2020, χωρίς να επηρεαστούν από τις καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις ελλείψεις εξαρτημάτων. Αξίζει να επισημανθεί πως από τον Ιούνιο του 2010, οπότε και η Tesla είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο, η τιμή της μετοχής της την πρώτη ημέρα κάθε νέου χρόνου εμφάνιζε κατά μέσο όρο πτώση της τάξεως του 0,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Αντιθέτως, αυτή τη φορά, δηλαδή κατά τις χθεσινές συναλλαγές πριν από το άνοιγμα της αγοράς, η τιμή της μετοχής της εκτινάχθηκε έως και κατά 7,7%, οπότε φαίνεται πως το ντεμπούτο της θα είναι και το επικερδέστερο στην ιστορία της. Οταν δε ξεκίνησε η συνεδρίαση παρατηρείτο άνοδος έως και 9% στην τιμή της καλιφορνέζικης αυτοκινητοβιομηχανίας με τα αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα.

Συνολικά, οι πωλήσεις την παρελθούσα χρονιά παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 87% εν συγκρίσει με το 2020.

Με όλα αυτά κατά νουν οι αναλυτές του κλάδου του αυτοκινήτου εκτιμούν πως το 2022 θα είναι σημαντικό για την εταιρεία, που ίδρυσε ο μεγιστάνας Ελον Μασκ. «Η Tesla θα συνεχίσει να λειτουργεί αποδοτικά και οι πωλήσεις και η παραγωγή της βαίνουν διογκούμενες, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των προβλέψεων», επισημαίνει ο Τζέφρι Οσμπορν, αναλυτής της Cowen. «Ενόσω ο ανταγωνισμός οξύνεται από τις υπάρχουσες και τις νεοεισερχόμενες εταιρείες, το 2022 θα αποβεί καίριας σημασίας για την Tesla». Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εντυπωσιακή έναρξη της νέας χρονιάς έρχεται ύστερα από ένα τρίμηνο αρκετά ανομοιογενές για τους επενδυτές της εταιρείας. Τον Οκτώβριο, συγκεκριμένα, η τιμή της μετοχής της ενισχύθηκε θεαματικά κατά 44%, οπότε ως συνέπεια η κεφαλαιοποίησή της ξεπέρασε πρώτη φορά στα χρονικά το 1 τρισ. δολάρια. Στη συνέχεια στις αρχές Νοεμβρίου η τιμή άγγιξε επίπεδα ρεκόρ, αλλά κατόπιν ακολούθησε πτωτική πορεία, διότι ο Ελον Μασκ άρχισε να διαθέτει το 10% του μεριδίου του. Μάλιστα, είχε απευθύνει σχετικό ερώτημα στους απειράριθμους ακολούθους του στο κοινωνικό δίκτυο twitter, ενώ αποκάλυψε πως θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα της πώλησης των μετοχών με στόχο να αποπληρώσει οφειλόμενους φόρους στο αμερικανικό δημόσιο. Η τιμή της μετοχής της Tesla έκλεισε με πτώση το 2021, ενώ ο Δεκέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας απωλειών από τον Μάιο.

Αναφορικά τώρα με τις αθροιστικές πωλήσεις αυτοκινήτων Tesla το 2021, αυτές συμποσούντο σε 936.172 μονάδες, εν συγκρίσει με τα 897.000 οχήματα που είχαν προβλέψει οι αναλυτές της Γουόλ Στριτ, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Παρά τις ελλείψεις ημιαγωγών, τους δασμούς σε ζωτικά εξαρτήματα και τη συμφόρηση στο σύστημα προμηθειών, η Tesla κατόρθωσε να μην αποκλίνει των στόχων πωλήσεων και παραγωγής, όπως αναφέρει το Business Insider. Τέλος, ο Ελον Μασκ επιδιώκει όγκο πωλήσεων 20 εκατομμυρίων μονάδων ετησίως έως το 2030, όπως αναφέρει το CNBC, χάρις στα δύο νέα εργοστάσια στη Γερμανία και στο Τέξας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή