Γιατί ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022

Γιατί ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022

Μετά την απροσδόκητη εκτίναξή του στα πρωτοφανή επίπεδα του 4,9% για τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δείχνει πως, κατά τη διάρκεια του 2022, θα υποχωρήσει.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την απροσδόκητη εκτίναξή του στα πρωτοφανή επίπεδα του 4,9% για τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δείχνει πως, κατά τη διάρκεια του 2022, θα υποχωρήσει.

Η προκαταρκτική καταγραφή του Δεκεμβρίου, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μεθαύριο Παρασκευή, ίσως να δείξει ότι ο Νοέμβριος έχει ήδη αποτυπώσει την κλιμάκωση της ετήσιας αύξησης στις τιμές καταναλωτή.

Δύο είναι οι παράγοντες οι οποίοι πιθανώς να οδήγησαν στην αποδυνάμωση του δείκτη κατά τον τελευταίο μήνα του παρελθόντος έτους. Ο ένας έχει να κάνει με την κάμψη στην τιμή του πετρελαίου Brent από τα 73 ευρώ/βαρέλι στα μέσα Νοεμβρίου στα 68 ευρώ/βαρέλι στα μέσα Δεκεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή είναι ικανή να μειώσει τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας, αλλά και να περιορίσει τις συνολικότερες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Ολα τα δεδομένα δείχνουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφθασε στην ανώτατη τιμή του τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο άλλος λόγος είναι τεχνικής φύσεως και απορρέει από τη μέτρηση των τουριστικών πακέτων στο πλαίσιο του συστήματος Εναρμονισμένων Δεικτών Τιμών Καταναλωτών το 2021 σε σύγκριση με το 2020 και μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση του βασικού πληθωρισμού σε ένα μήνα υψηλής τουριστικής κίνησης, όπως ο Δεκέμβριος, κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με ουδέτερους μήνες όπως ο Νοέμβριος. Εντούτοις, το ακριβότερο αέριο, το υψηλό μεταφορικό κόστος των αγαθών εγκαίρως στα καταστήματα εν μέσω πρωτοφανούς «μποτιλιαρίσματος» στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα και οι υψηλότερες τιμές τροφίμων μπορεί και πάλι να γεννήσουν πιέσεις στον δείκτη του Δεκεμβρίου του 2021.

Η άνοδος του πληθωρισμού στο 6,7% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο από το 5,5% τον Νοέμβριο στην Ισπανία προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και τροφίμων, ενώ η άνοδος στον δείκτη στο Βέλγιο από το 5,6% στο 5,7% φανερώνει ότι υπάρχει κίνδυνος να κινηθεί προς τα πάνω ο πληθωρισμός συνολικά στην Ευρωζώνη για τον τελευταίο μήνα του 2021, τον οποίο εκτιμούμε στο 4,7% σε ετήσια βάση. Πάντως, από τον τρέχοντα μήνα και μετά η καθοδική τάση του πληθωρισμού θα γίνει ευκρινέστερη. Το βασικό αποτέλεσμα από τη φορολογική αλλαγή στη Γερμανία πέρυσι τον Ιανουάριο θα μειώσει τον βασικό πληθωρισμό της Ευρωζώνης κατά 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας τον τρέχοντα μήνα. Αναμένουμε, προϊόντος του 2022, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να εξασθενήσει και να υποχωρήσει κάτω του 2% βραχυχρονίως στις αρχές του 2023, να φθάσει το 2% έως τα τέλη εκείνης της χρονιάς και να διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στο 2,2% το 2024.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή