Συνεχίζεται το κύμα παραιτήσεων στις ΗΠΑ

Συνεχίζεται το κύμα παραιτήσεων στις ΗΠΑ

Πάνω από 4,5 εκατ. άτομα εγκατέλειψαν τις θέσεις εργασίας τους τον Νοέμβριο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδεινώνεται στις ΗΠΑ το πρωτοφανές φαινόμενο της «μεγάλης παραίτησης», όπως έχουν χαρακτηρίσει οι Αμερικανοί τις μαζικές παραιτήσεις εργαζομένων εν τω μέσω της πανδημίας που έχουν προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, πάνω από 4,5 εκατ. άτομα εγκατέλειψαν τις θέσεις εργασίας τους τον  Νοέμβριο. Πρόκειται για περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με τα 4,2 εκατ. που έφυγαν από τη δουλειά τους τον Οκτώβριο. Σχετικό ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι είναι ο μεγαλύτερος αριθμός παραιτήσεων που έχει καταγραφεί στην υπερδύναμη εδώ και δύο δεκαετίες, από τότε που άρχισαν να κρατούνται τα σχετικά αρχεία.

Ο ρυθμός των παραιτήσεων ήταν ιδιαίτερα υψηλός στον τομέα της φιλοξενίας αλλά και σε άλλους τομείς χαμηλών αποδοχών, καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις και ειδικότερα την αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας προκειμένου να αναζητήσουν δουλειά με καλύτερες αποδοχές ή καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Στο μεταξύ, την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου είχαν δημιουργηθεί 10,6 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, αριθμός μικρότερος από τα 11,1 εκατ. που είχαν δημιουργηθεί τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Ηταν, όμως, και πάλι περισσότερες οι νέες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο από την αρχή της πανδημίας και μετά.

Μιλώντας στους New York Times, ο Ντανιέλ Ζάο, οικονομολόγος στην ιστοσελίδα ανεύρεσης εργασιών Glassdoor, τόνισε πως «η ζήτηση από πλευράς των εργοδοτών παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ  επιχειρήσεων για να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο προσωπικό». Ο ίδιος εκτιμά πως «όλα αυτά οδηγούν σε περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, σε υψηλότερους μισθούς και περισσότερα προβλήματα στην αγορά εργασίας».

Ηδη πάντως αυτός ο ανταγωνισμός για τη διασφάλιση προσωπικού έχει οδηγήσει στην εμφάνιση εντονότατου ανταγωνισμού καθώς και σε μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών ιδιαιτέρως στις θέσεις εργασίας που παρουσιάζουν μεγάλες δυνατότητες αλλαγής προσωπικού. Τα ωρομίσθια για όσους άλλαξαν δουλειά τον Νοέμβριο σημείωσαν αύξηση 4,3%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για όσους μένουν σπίτι και απασχολούνται με τηλεργασία δεν υπερβαίνει το 3,2%. Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στα στοιχεία του  Δεκεμβρίου σχετικά με την ανεργία, την απασχόληση αλλά και τις αποδοχές των εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή