Παράταση 6 μηνών του προγράμματος παγίων δαπανών

Παράταση 6 μηνών του προγράμματος παγίων δαπανών

Την παράταση του προγράμματος παγίων δαπανών αποφάσισε η κυβέρνηση παρέχοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο μέτρο να συμψηφίζουν φόρους και εισφορές μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2022.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση του προγράμματος παγίων δαπανών αποφάσισε η κυβέρνηση παρέχοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο μέτρο να συμψηφίζουν φόρους και εισφορές μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2022. Υπολογίζεται ότι περίπου 100 εκατ. ευρώ δεν έχουν συμψηφιστεί με φόρους και εισφορές και προκειμένου να μη χαθεί το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, τα ποσά ενίσχυσης με τη μορφή πιστωτικού προς τη φορολογική αρχή και τον e-ΕΦΚΑ, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της  ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν μέχρι την 30ή Ιουνίου 2022 για όσες επιχειρήσεις δεν τα χρησιμοποίησαν στο σύνολό τους, σύμφωνα με τη δήλωση που έχει ήδη υποβληθεί. Δηλαδή, δεν έχουν τη δυνατότητα να ανακατανέμουν τα ποσά (σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές) όπως αρχικά είχαν αφήσει πηγές του υπουργείου Οικονομικών να εννοηθεί.

Ειδικότερα, η ενίσχυση κατά το μέρος που αφορά δικαίωμα έκπτωσης από φορολογικές οφειλές εφαρμόζεται ως έκπτωση από φορολογικές υποχρεώσεις των ετών 2021 και 2022, οι οποίες καθίστανται πληρωτέες από την 1η Ιουλίου 2021 έως την 30ή Ιουνίου 2022, ενώ κατά το μέρος που αφορά κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, το ποσό ενίσχυσης εντάσσεται ως πιστωτικό υπόλοιπο στις μερίδες των δικαιούχων επιχειρήσεων και συμψηφίζεται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις των μισθολογικών περιόδων Ιουνίου 2021 έως και Μαΐου 2022.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και δη εκείνων της Βόρειας Εύβοιας, προβλέπεται η απαλλαγή των συγκεκριμένων επιχειρήσεων από την υποχρέωση διατήρησης του προσωπικού. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα, σύμφωνα με στοιχεία που θα αποσταλούν από την περιφέρεια και τον ΕΛΓΑ, από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού δεν υποχρεούνται στη διατήρηση του επιπέδου απασχόλησης. Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή υποκατάστημα στους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι επλήγησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2021, δεν υποχρεούνται στη διατήρηση του επιπέδου απασχόλησης, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση περαιτέρω δικαιολογητικών.

Τα ποσά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι την 30ή Ιουνίου, σύμφωνα με τη δήλωση που έχει ήδη υποβληθεί.

Παράλληλα, αποφασίστηκε εν μέσω της επέλασης της μετάλλαξης «Ομικρον» η παράταση έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά έξι μήνες. Συγκεκριμένα η πρώτη από τις εξήντα δόσεις πρέπει να καταβληθεί στα τέλη Ιουνίου.

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έλαβαν το κρατικό δάνειο:

1. Το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το επιστρεπτέο ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης είναι πληρωτέο σε εξήντα ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Ως ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της περιόδου χάριτος.

2. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myAADE/ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

3. Παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, έως τις 31 Μαρτίου με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης. Το ποσό καταβάλλεται εντός της ανωτέρω προθεσμίας και η έκπτωση ισχύει έως την καταληκτική ημερομηνία αυτή. Οσοι επιλέξουν 60 δόσεις θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση στα τέλη Ιουνίου 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή