Η Τράπεζα της Τουρκίας αγόρασε ομόλογα 300 εκατ. λιρών

Η Τράπεζα της Τουρκίας αγόρασε ομόλογα 300 εκατ. λιρών

Σε μια προσπάθεια να συμπιέσει το κόστος δανεισμού της Τουρκίας που έχει πάρει την ανιούσα, η Τράπεζα της Τουρκίας άρχισε και πάλι να αγοράζει ομόλογα για πρώτη φορά μετά χρονικό διάστημα ενός και πλέον έτους.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να συμπιέσει το κόστος δανεισμού της Τουρκίας που έχει πάρει την ανιούσα, η Τράπεζα της Τουρκίας άρχισε και πάλι να αγοράζει ομόλογα για πρώτη φορά μετά χρονικό διάστημα ενός και πλέον έτους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η κεντρική τράπεζα προχώρησε χθες στην αγορά ομολόγων συνολικής αξίας 300 εκατ. τουρκικών λιρών, ποσού αντίστοιχου των 22,3 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο δημοπρασίας.

Πρόκειται για ομόλογα που λήγουν το 2027 και το 2028. Εχει προηγηθεί η δραματική αύξηση του κόστους δανεισμού του τουρκικού δημοσίου, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της χώρας να έχουν σημειώσει ιστορικό υψηλό φτάνοντας τη Δευτέρα στο 24,88%. Η είδηση των αγορών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα οδήγησε πάντως την απόδοση των δεκαετών του τουρκικού δημοσίου σε υποχώρηση κατά περίπου 63 μονάδες βάσης στο 23,82%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων του τουρκικού δημοσίου είχαν πάρει την ανιούσα από τις αρχές του περασμένου έτους ακολουθώντας τον πληθωρισμό που επιταχύνθηκε φτάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο δεκαετιών και επιστρέφοντας ουσιαστικά στα προ Ερντογάν επίπεδα.

Αιτία βέβαια η ακολουθία μειώσεων των επιτοκίων που έχει  υπαγορεύσει στην κεντρική τράπεζα ο Τούρκος πρόεδρος. Ετσι, έπειτα από συνολική μείωση 500 μονάδων βάσης, σήμερα τα επιτόκια στην Τουρκία βρίσκονται στο 14%, ενώ το φθινόπωρο βρίσκονταν στο 19%.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα, μπορούν πράγματι να ανακόψουν την ανοδική πορεία στην οποία έχουν μπει οι αποδόσεις των ομολόγων.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται σε έκθεση του περασμένου μήνα για τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας και την πολιτική της στο θέμα της ισοτιμίας, το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της κεντρικής τράπεζας θα αυξηθεί με τις αγορές αυτές και πιθανώς θα φτάσει να αντιπροσωπεύει το 5% του συνόλου των τίτλων της κεντρικής τράπεζας.

Αυτό σημαίνει πως η κεντρική τράπεζα μπορεί να αγοράσει ομόλογα συνολικής αξίας 25,5 δισ. τουρκικών λιρών μέσα στο νέο έτος, αφού συνεκτιμήσει και την αξία των εντόκων γραμματίων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της και αναμένεται να ωριμάσουν μέσα στο έτος.

Προς το παρόν, στο χαρτοφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας βρίσκονται μετοχές και τίτλοι συνολικής αξίας 74,1 δισ. τουρκικών λιρών και αντιπροσωπεύουν το 4,4% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας. Δεδομένου, όμως, ότι πιθανολογείται στους κύκλους της αγοράς νέα μείωση των επιτοκίων και περαιτέρω χαλάρωση γενικά της πολιτικής, η προοπτική για τον πληθωρισμό στη γειτονική χώρα είναι απολύτως αρνητική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή