ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Google στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών της Γερμανίας

Στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών της Γερμανίας βρέθηκε ο αμερικανικός κολοσσός της Google, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση και με αφορμή το πώς γίνεται χρήση των προσωπικών δεδομένων στην υπηρεσία της, Google News Showcase.

i-google-sto-stochastro-ton-rythmistikon-archon-tis-germanias-561658339

Στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών της Γερμανίας βρέθηκε ο αμερικανικός κολοσσός της Google, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση και με αφορμή το πώς γίνεται χρήση των προσωπικών δεδομένων στην υπηρεσία της, Google News Showcase. Στην ίδια ανακοίνωση, το Ομοσπονδιακό Γραφείο κατά των μονοπωλίων διά στόματος του προέδρου του ανέφερε ότι υπό εξέταση βρίσκονται και υποθέσεις που αφορούν τις Amazon, Apple και Meta (ιδιοκτήτρια του Facebook). Η συγκεκριμένη ρυθμιστική αρχή με διευρυμένες πλέον αρμοδιότητες, που της έχει εκχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση, άρχισε να εξετάζει τη χρήση των προσωπικών δεδομένων από την Google τον Μάιο του περασμένου έτους και την επιλογή των ειδήσεων που παρέχονται στην υπηρεσία Google News Showcase τον Ιούνιο. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ και αναδημοσιεύει το moneyreview.gr.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, διαπιστώθηκε ότι η μητρική της Google, Alphabet, ακολουθεί πρακτικές οι οποίες υπαγορεύουν μια περισσότερο λεπτομερή έρευνα των Αρχών σχετικά με αυτές. Συν τοις άλλοις, το Βερολίνο έχει παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στις ρυθμιστικές αρχές αναφορικά με τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. «Το Ομοσπονδιακό Γραφείο μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες μορφές πρακτικών, που βλάπτουν τον ανταγωνισμό», δήλωσε ο πρόεδρος του γραφείου Αντρέας Μαντ. «Εχουμε ήδη αρχίσει να εξετάζουμε πιο εντατικά την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων από την Google και το θέμα του Google News Showcase», συνέχισε, ενώ όπως προσέθεσε μελετώνται και υποθέσεις στις οποίες έχουν ανάμειξη οι Amazon, Apple και Meta.

Υπό εξέταση βρίσκονται και υποθέσεις που αφορούν τις Amazon, Apple και Meta.

Από την πλευρά της η Google, μέσω εκπροσώπου της, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συμμορφωθεί με το ρυθμιστικό πλαίσιο. «Στον βαθμό που είναι απαραίτητες οι αλλαγές, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά με το Ομοσπονδιακό Γραφείο κατά των μονοπωλίων για να βρούμε λύσεις που θα επιτρέψουν στους χρήστες και στις επιχειρήσεις στη Γερμανία να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας με τρόπους επωφελείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών οι ρωσικές αρχές είχαν επιβάλει πρόστιμο στον αμερικανικό όμιλο της Google της τάξεως των 86,4 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, δικαστήριο στη χώρα είχε αποφανθεί πως η εταιρεία, αν και της είχε επανειλημμένως ζητηθεί να διαγράψει περιεχόμενο που φιλοξενούσε και το οποίο θεωρείτο παράνομο, εκείνη είχε κωφεύσει. Συγκεκριμένα, η Ρωσία ζήτησε τη διαγραφή αναρτήσεων που αφορούν κατάχρηση ουσιών και επικίνδυνα χόμπι ή πληροφορίες για την κατασκευή όπλων και εκρηκτικών στο σπίτι, καθώς και όσες αναρτήσεις θεωρούνται κατά το ρωσικό κράτος εξτρεμιστικές ή τρομοκρατικές.