«Τετράτροχη» ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές

«Τετράτροχη» ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων χάρη στο ότι οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου του αυτοκινήτου, των χημικών και του πετρελαίου ενισχύθηκαν και αντιστάθμισαν τις ανησυχίες που απορρέουν από τη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και της εκστρατείας των ρυθμιστικών αρχών στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πανευρωπαϊκός δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Stoxx 600 είχε κέρδη της τάξεως έως 0,2%, αλλά έκλεισε στο +0,07%. Eιδικά οι τιμές των μετοχών των ΒΜW και Renault ενισχύθηκαν αφενός λόγω υψηλών πωλήσεων της πρώτης, αφετέρου λόγω συμφωνίας της Qualcomm με τη δεύτερη και άλλες εταιρείες του κλάδου για προμήθεια ημιαγωγών. Την Τρίτη οι εκτιμήσεις ότι θα υπάρξουν στο προσεχές διάστημα αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Hνωμένων Πολιτειών (Fed) οδήγησαν σε άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, η οποία εξακολούθησε να σημειώνεται και χθες Τετάρτη.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,16%, με 0,74% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,81% o CAC 40 στο Παρίσι, με 0,74% o FTSE MIB στο Μιλάνο και στο -0,06% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς χθες παρατηρούνταν μαζικές πωλήσεις μετοχών στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών στρεφόταν στις τράπεζες και σε άλλους κλάδους οι οποίοι επηρεάζονται από την πορεία της οικονομίας. Οι S&Ρ 500 και Nasdaq είχαν κάμψη της τάξεως του 0,13% και 0,82%, αντιστοίχως, ενώ ανοδικά κατά 0,20% κινείτο ο Dow Jones. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,5% ως προς το δολάριο και διαμορφώθηκε σε 1,1388 δολ. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η αγορά επηρεάζεται από την κίνηση στα αμερικανικά ομόλογα. «Υπάρχουν προβληματισμοί στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά εξαιτίας της ανόδου των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα και της ανησυχίας για την πορεία του κλάδου υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα», παρατηρεί ο Σεμπάστιεν Γκάλι, πρώτος αναλυτής, υπεύθυνος μακροοικονομικής στρατηγικής της Nordea Asset Management. «Από όλες αυτές τις ανησυχίες, η πιο σοβαρή είναι να μείνουμε με μια αίσθηση της πραγματικότητας η οποία μετά το σοκ του κορωνοϊού δεν θα είναι αρκετά ξεκάθαρη». Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, τέλος, κλονίστηκε τον μήνα Δεκέμβριο λόγω της εκ νέου έξαρσης των μολύνσεων. Ωστόσο, σχετικά με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, αναλυτές εκτιμούν πως οι εταιρείες που τον απαρτίζουν, το τέταρτο τρίμηνο του 2021 θα έχουν κέρδη αυξημένα κατά 49,3%, σε 109,1 δισ. ευρώ, έναντι του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή