Σε επίπεδα-ρεκόρ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Σε επίπεδα-ρεκόρ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Στην Ελλάδα, ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε πάνω από το 5%

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Σε 4,4% εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2021 από 4% τον Νοέμβριο του 2021, με τη σημαντική αυτή μεταβολή, όπως καταγράφεται από την Eurostat, να θεωρείται στην ουσία προάγγελος των ανακοινώσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) την ερχόμενη Πέμπτη 13 Ιανουαρίου. Την ημέρα εκείνη πρόκειται να ανακοινωθεί ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή Δεκεμβρίου 2021, ο οποίος αναμένεται ότι θα βρίσκεται πάνω από το «φράγμα» του 5%. Τελευταία φορά που ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε επίπεδα άνω του 5% ήταν τον Ιανουάριο του 2011, όταν έφτασε στο 5,2%.

Σε επίπεδο, πάντως, Ευρωζώνης ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις της Eurostat, έφτασε το 5% τον Δεκέμβριο του 2021, καταγράφοντας τιμή-ρεκόρ και σημειώνοντας αύξηση για έκτο συνεχή μήνα. Η διαμόρφωση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα στο 4,4% αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 11 ετών, από το 4,9% του Ιανουαρίου του 2011.

Βασική αιτία για τη νέα άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή είναι η αύξηση της τιμής της ενέργειας, κατά 26% στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, έναντι αύξηση 27,5% τον Νοέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020. Αυτό που γίνεται εμφανές από τα στοιχεία της Eurostat είναι ότι ακόμη και αν οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας είναι χαμηλότερες, έστω και λίγο, πλέον είναι μεγαλύτερες οι αυξήσεις σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες στα τρόφιμα και στα υπόλοιπα προϊόντα. Ετσι, οι τιμές των τροφίμων, των αλκοολούχων ποτών και του καπνού αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 3,2% σε ετήσια βάση, ενώ τον Νοέμβριο η αντίστοιχη αύξηση ήταν 2,2%. Επιπλέον, οι τιμές των βιομηχανικών μη ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020 κατά 2,9% έναντι αύξησης 2,4% τον Νοέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020.

Ο Δεκέμβριος του 2021, ωστόσο, δεν αναμένεται ότι ήταν ο τελευταίος μήνας των ανατιμήσεων, καθώς όλες οι εκτιμήσεις από την αγορά και από θεσμικούς παράγοντες κάνουν λόγο για διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων τουλάχιστον για το α΄ εξάμηνο του 2022. Ηδη οι τιμοκατάλογοι που έχουν αποσταλεί από τους προμηθευτές στα σούπερ μάρκετ περιλαμβάνουν σημαντικές αυξήσεις σε σειρά βασικών τροφίμων και ειδών νοικοκυριού, αυξήσεις τιμών οι οποίες αναμένεται ότι θα περάσουν σταδιακά στην κατανάλωση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Παρά δε την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, αυτά δεν αναμένεται να ανακόψουν τις ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων που έχουν ήδη παραχθεί με αυξημένο ενεργειακό κόστος. Την ίδια ώρα, άλλωστε, παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οι τιμές σε σειρά πρώτων υλών, από μέταλλα έως δημητριακά, ενώ ακόμη δεν έχουν αποκλιμακωθεί τα ναύλα για τη μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα και την ευρύτερη περιοχή της Ασίας, ούτε έχουν εκλείψει οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT