Δεν θα μειωθούν τελικά οι υφιστάμενες συντάξεις χηρείας

Δεν θα μειωθούν τελικά οι υφιστάμενες συντάξεις χηρείας

Μόνο σε όσους υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2022 θα κόβεται η δεύτερη εθνική σύνταξη, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, εξηγώντας την εγκύκλιο που είχε εκδώσει στην εκπνοή του 2021.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο σε όσους υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2022 θα κόβεται η δεύτερη εθνική σύνταξη, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, εξηγώντας την εγκύκλιο που είχε εκδώσει στην εκπνοή του 2021.

Μιλώντας την Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Τσακλόγλου είπε πως δεν θα γίνουν περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις και υπογράμμισε ότι η εν λόγω εγκύκλιος αφορά μόνο όσους ασφαλισμένους βγουν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, επομένως δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την ερμηνεία της… ερμηνευτικής εγκυκλίου που εφάρμοζε όσα προέβλεπε ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου του 2016 ύστερα από τις αντιδράσεις συνταξιούχων και αντιπολίτευσης.

Η δεύτερη εθνική σύνταξη κόβεται σε όσους υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2022.

Ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει πως κάθε συνταξιούχος μπορεί να λαμβάνει μόνο μια εθνική σύνταξη ανεξαρτήτως του αριθμού των κύριων συντάξεων που παίρνει.

Υπενθυμίζεται πως η σύνταξη που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι έχει ένα τμήμα που χρηματοδοτείται από τον ΕΦΚΑ και υπολογίζεται βάσει των εισφορών που κατέβαλε και ένα άλλο μη ανταποδοτικό τμήμα (εθνική σύνταξη) που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Βάσει του νόμου Κατρούγκαλου και της εγκυκλίου που εξέδωσε ο κ. Τσακλόγλου, όσοι έπαιρναν μια δική τους σύνταξη και μια σύνταξη χηρείας, από τη δεύτερη θα λάμβαναν στο εξής μόνο το 70% του ανταποδοτικού σκέλους της σύνταξης του αποβιώσαντος συζύγου για τα τρία πρώτα χρόνια.

Για όσους είχαν βγει στη σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016 και έπαιρναν και δεύτερη σύνταξη (π.χ. χηρείας) δεν προβλέπονταν περικοπές, αλλά έμμεση μείωση σε βάθος χρόνου. Δηλαδή θα συνεχίσουν να παίρνουν τη δεύτερη εθνική σύνταξη, η οποία θα εγγράφεται ως προσωπική διαφορά, αλλά δεν θα παίρνουν αύξηση της σύνταξης μέχρι η προσωπική διαφορά να μηδενιστεί.

Αυτό το μοντέλο θα ισχύσει πλέον για όλους, αφού η κυβέρνηση υπό το βάρος του πολιτικού κόστους ανασκεύασε και θα εφαρμόσει τη σχετική διάταξη για περικοπή της δεύτερης εθνικής σύνταξης μόνο στους νέους συνταξιούχους.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή