Έρχονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ από την εφορία

Έρχονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ από την εφορία

Θα ξεκινήσει πιλοτικά για κάποιους κλάδους με βάση τα ηλεκτρονικά βιβλία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ με βάση τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων προχωράει η ΑΑΔΕ εντός του 2022. Τo μέτρο μπορεί να ξεκινήσει πιλοτικά για ορισμένους κλάδους της οικονομίας και επιτηδευμαςτίες προκειμένου να επιλυθούν τα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργεί η νέα διαδικασία. Οι επιχειρήσεις βέβαια θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλουν τα στοιχεία εφόσον διαφωνούν καθώς είναι ευθύνη τους η υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ. Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις, ταυτόχρονα η εφορία θα γνωρίζει επ’ ακριβώς τι πρέπει να εισπράξει από ΦΠΑ κάθε μήνα, ενώ περιορίζονται σημαντικά η φοροδιαφυγή και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων από πολλές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι με την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων εκτός από την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, το ελληνικό Δημόσιο θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες καθώς θα γνωρίζει τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και ότι αυτές είναι σύννομες, μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο έλεγχο. Οπως προκύπτει από στοιχεία του Ευρωκοινοβουλίου, η χώρα μας μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο καθυστερούν περισσότερο από κάθε άλλη την επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, χρειάζεται περισσότερο από 31 εβδομάδες κατά μέσον όρο για να επιστρέψει τον ΦΠΑ. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, η χώρα μας είναι μεταξύ των πρώτων και στη φοροδιαφυγή ΦΠΑ. Μόνο η διασυνοριακή φοροδιαφυγή υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλουν τα στοιχεία εφόσον διαφωνούν.

Σε κάθε περίπτωση η φορολογική διοίκηση ακολουθεί πρακτικές άλλων χωρών όπως η Ιταλία, η οποία ξεκίνησε το σχέδιό της που προβλέπει προσυμπληρωμένο ΦΠΑ για περίπου 2 εκατ. υπόχρεους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον περασμένο Ιούλιο ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα της Ιταλίας για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ σε περίπου 2 εκατομμύρια φορολογουμένους. Από την ημερομηνία αυτή, ορισμένες επιχειρήσεις υπόχρεες σε ΦΠΑ μπορούν να δουν τις τριμηνιαίες δηλώσεις τους  στην πύλη της ιταλικής υπηρεσίας εσόδων, οι οποίες έχουν προσυμπληρωθεί με τα στοιχεία των ηλεκτρονικών τιμολογίων που διαβιβάσθηκαν στην υπηρεσία από την 1η Ιουλίου 2021. Το ιταλικό σχέδιο, όπως προαναφέρθηκε, αφορά περίπου 2 εκατομμύρια υπόχρεους σε ΦΠΑ, που κατοικούν και είναι εγκατεστημένα στην Ιταλία και πραγματοποιούν τριμηνιαίες υποβολές δηλώσεων ΦΠΑ (εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες υποκείμενων συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και υπόχρεων σε ειδικά καθεστώτα ΦΠΑ όπως, για παράδειγμα, οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις πώλησης μεταχειρισμένων αγαθών, ταξιδιωτικά γραφεία, κ.λπ.). Με την επικύρωση των δεδομένων των τριμηνιαίων δηλώσεων, τα μητρώα θα αποθηκεύονται από τη φορολογική διοίκηση και για το τρίμηνο αναφοράς οι υπόχρεοι σε ΦΠΑ θα μπορούν να επωφεληθούν από την απαλλαγή από την τήρηση των βιβλίων ΦΠΑ (μητρώων). Ταυτόχρονα, από τον Νοέμβριο και μετά, όταν θα καταστεί πλήρως λειτουργικό το σύστημα, θα τεθεί προς επεξεργασία το σχέδιο του περιοδικού διακανονισμού ΦΠΑ.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία, όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της γραφειοκρατίας, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά από τους φορολογουμένους και τη φορολογική διοίκηση, καθώς και στη μείωση του χρόνου που σπαταλούν οι επιχειρήσεις και τα λογιστήρια για να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ είτε κάθε μήνα είτε κάθε τρίμηνο ανάλογα με τα τηρούμενα βιβλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή