Στα πρόθυρα πτώχευσης η γερμανική Uniper

Στα πρόθυρα πτώχευσης η γερμανική Uniper

Η ενεργειακή εταιρεία διασφάλισε τελευταία στιγμή χρηματοδότηση ύψους 10 δισ. ευρώ.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι δυσθεώρητες τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να πλήττουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οδηγώντας ακόμη και πανίσχυρες γερμανικές επιχειρήσεις στα πρόθυρα της πτώχευσης, όλο και περισσότερα πλοία μεταφοράς αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG ) επιλέγουν να κατευθυνθούν στην ευρωπαϊκή αγορά προσβλέποντας σε υψηλά κέρδη. Το αποτέλεσμα είναι να εντείνεται η ανεπάρκεια ενέργειας στις ασιατικές οικονομίες που αναζητούν αγωνιωδώς εναλλακτικές.

Την κλίμακα της ενεργειακής κρίσης που έχει πλήξει την Ευρώπη προσωποποιεί η περίπτωση της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφελείας Uniper, που αναγκάστηκε να προσφύγει στην αρωγή του γερμανικού κράτους καθώς βρέθηκε στα πρόθυρα της πτώχευσης. Διασφάλισε, πάντως, χρηματοδότηση συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, τα 2 εκ των οποίων θα προέλθουν από την κρατική γερμανική τράπεζα KfW και τα 8 δισ. ευρώ από τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας, τη φινλανδική ενεργειακή Fortum. H Uniper βρέθηκε στα πρόθυρα πτώχευσης τον περασμένο μήνα, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύθηκαν κατά σχεδόν 100% υπερβαίνοντας τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα. Την ίδια στιγμή στη Βρετανία οι τράπεζες NatWest και Barclays συνομιλούν με τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τη χορήγηση δανείων στους παρόχους ενέργειας της χώρας. Στόχος των δανείων αυτών θα είναι να βοηθήσουν τους παρόχους να αντιμετωπίσουν το κόστος που συνεπάγεται η κάλυψη των αναγκών των πελατών όσων ενεργειακών πτώχευσαν, ώστε να περιοριστεί έτσι και η αύξηση των λογαριασμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά της χώρας. Τους τελευταίους πέντε μήνες στη Βρετανία έχουν ήδη πτωχεύσει 26 ενεργειακές εταιρείες εξαιτίας πάντα της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.

Στο μεταξύ, δεκατρία πλοία μεταφοράς LNG κυρίως από τις ΗΠΑ και δευτερευόντως από τη Δυτική Αφρική κατευθύνονται προς την Ευρώπη αντί για την Ασία. Οπως τονίζει το Bloomberg που αναφέρει την πληροφορία, πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με τα οκτώ πλοία που έκαναν το ίδιο την περασμένη εβδομάδα. Το αποτέλεσμα είναι να επεκτείνεται στις ενεργοβόρες οικονομίες της Ασίας το «κυνήγι» του φυσικού αερίου, με την πίεση να είναι ιδιαίτερα μεγάλη από την Ινδία και την Ινδονησία. Αντιστρέφεται έτσι η κατάσταση που είχε καταγραφεί προ ολίγων μηνών, όταν άρχισε να κλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και οι περισσότεροι προμηθευτές LNG προτιμούσαν να στραφούν στις ασιατικές οικονομίες που προσέφεραν υψηλότερες τιμές, αφήνοντας την Ευρώπη να αγωνιά για τον όγκο των ροών ρωσικού φυσικού αερίου από τους αγωγούς που την προμηθεύουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή