Κατά 50% μειώθηκαν το 2021 οι πτωχεύσεις εταιρειών στις ΗΠΑ

Κατά 50% μειώθηκαν το 2021 οι πτωχεύσεις εταιρειών στις ΗΠΑ

Κομβικός ο ρόλος των μέτρων στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση στον αριθμό των χρεοκοπιών παρατηρήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, αν και όπως αναφέρει το Bloomberg,  δεν θα μπορούσε κανείς να την περιγράψει ως μια ήρεμη χρονιά, αρχής γενομένης από την κατάληψη του Καπιτωλίου. Συνολικά, πάντως, η χώρα έζησε την άνοδο του πληθωρισμού εκ νέου σε πρωτόγνωρα επίπεδα, ενώ παγκοσμίως 300 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, διότι η αιφνίδια εμφάνιση μεταλλάξεων έκανε να ναυαγήσουν οι όποιες ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα. Εντούτοις, το 2021 για τις χρεοκοπίες, οι οποίες συνήθως επηρεάζονται δυσμενώς από την αναταραχή, αποδείχθηκε απροσδόκητα ήσυχο. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες πτωχεύσεις, οι οποίες πλήττουν επιχειρήσεις με εκκρεμότητες τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ελαττώθηκαν δραστικά σε 121 από τις 245 το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία, που συγκέντρωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Οι 121 περιπτώσεις, επίσης, ήταν χαμηλότερες από τον ετήσιο μέσο όρο δεκαετίας των 130 χρεοκοπιών. Αλλά καλό θα ήταν να έχουμε κατά νου πως αυτό μπορεί να αλλάξει το τρέχον έτος διότι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας λόγω επιπτώσεων πανδημίας θα ολοκληρωθούν και οι επιχειρήσεις και οι πιστωτές τους θα εξετάσουν ποιες είναι οι προοπτικές.

Τα αιτήματα προστασίας έναντι πιστωτών το περασμένο έτος διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευ- ταίων 40 ετών.

Oι βασικοί λόγοι οι οποίοι απέτρεψαν  την εκτίναξη των πτωχεύσεων είχαν να κάνουν με τα μεγάλα προγράμματα της αμερικανικής κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς και το χαμηλό κόστος δανεισμού και  τη διευκόλυνση στην αποπληρωμή οφειλών. Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για προστασία έναντι πιστωτών διαμορφώθηκε σχεδόν στα χαμηλότερα επίπεδα 40 ετών και μειώθηκε κατά 24% εν συγκρίσει με το 2020 – η χρονιά εκείνη είχε τις λιγότερες πτωχεύσεις, που είχαν καταγραφεί από το 1984. Υπέβαλαν  σχετικές αιτήσεις 3.596 εταιρείες το 2021, δηλαδή 3.000 λιγότερες από το 2020.

Ορισμένοι κλάδοι, όπως, λόγου χάριν, το λιανικό εμπόριο και η παροχή υπηρεσιών υγείας δείχνουν περισσότερο ευάλωτες, ενόσω η πανδημία εξακολουθεί να επιφέρει συνέπειες, ενώ τα προβλήματα στο παγκόσμιο σύστημα προμηθειών παραμένουν και ο πληθωρισμός βαίνει διογκούμενος. «Αισθάνθηκα έκπληξη, όπως και όλοι μας, διότι τελικά οι πτωχεύσεις ελαττώθηκαν», παρατηρεί ο Μάικλ Σουίτ, πρόεδρος του βραχίονα αναδιοργάνωσης και πρακτικής πτωχεύσεων στη Fox Rothschild. «Ισως στο μέλλον να γυρίζουμε πίσω στο 2021 και να το αναφέρουμε ως τη χρονιά της συντομότερης ύφεσης στην Ιστορία». Επιπροσθέτως, η δραστική αύξηση των πτωχεύσεων το 2020 βοηθάει με τη σειρά της να αιτιολογηθεί το πιο ήρεμο 2021, εάν γίνει η σύγκριση. Το οικονομικό σοκ, το οποίο δημιουργήθηκε το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού γονάτισε σχεδόν 250 μεγάλους ομίλους, οι οποίοι αιτήθηκαν προστασίας έναντι πιστωτών και αυτός ο αριθμός ήταν και ο υψηλότερος από την έκρηξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 -2009. Πάντως, η πανδημία απλώς επιτάχυνε διαδικασίες ανασυγκρότησης, οι οποίες ήδη προετοιμάζονταν, εφόσον μεγάλοι όμιλοι λιανικής, ακινήτων και ενέργειας, που χρεοκόπησαν, ήδη είχαν πληγεί βαρέως από τις αλλαγές στους αντίστοιχους κλάδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή