Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχιστεί και φέτος

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχιστεί και φέτος

Ορισμένες φορές η διαδρομή δείχνει δύσκολη, αλλά, ανεξαρτήτως της έντονης αβεβαιότητας, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα εξακολουθήσει την πορεία της και το 2022.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένες φορές η διαδρομή δείχνει δύσκολη, αλλά, ανεξαρτήτως της έντονης αβεβαιότητας, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα εξακολουθήσει την πορεία της και το 2022. Κατά την εκτίμησή μας, τα θετικά θεμελιώδη μεγέθη αντισταθμίζουν υπέρ το δέον τους σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν. Υστερα από μια συγκρατημένη ανάκαμψη, η ανάπτυξη διεθνώς μπορεί να ανακτήσει τον βηματισμό της, κατά τη διάρκεια του έτους, διότι σταδιακά η πανδημία θα μετασχηματισθεί πιθανώς σε ενδημία σε μεγάλα τμήματα του κόσμου και οι ελλείψεις στο παγκόσμιο σύστημα τροφοδοσίας θα αρχίσουν να υποχωρούν. Μετά το σοβαρό σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020, το παρελθόν έτος σηματοδοτήθηκε από ασυνήθιστες ελλείψεις προμηθειών και μια απροσδόκητα ισχυρή άνοδο του πληθωρισμού, ενόσω εμφανίζονταν νέα κύματα μολύνσεων. Ολοι αυτοί οι παράγοντες που διαμόρφωσαν το 2021 σκιάζουν τις προοπτικές των αρχών του 2022. Εντούτοις, η εμπειρία δείχνει πως η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να ανακάμψει γρήγορα, αφ’ ης στιγμής ένα κύμα της πανδημίας εξαλειφθεί.

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη υπαγορεύουν στέρεα και ευρείας έκτασης κέρδη ως προς τη ζήτηση για σχεδόν όλες τις μεγάλες περιφέρειες στον πλανήτη. Στο πεδίο της απασχόλησης παρατηρείται συνεχιζόμενη βελτίωση και οι ισολογισμοί των νοικοκυριών δείχνουν ασυνήθιστα υγιείς στον προηγμένο κόσμο, ενώ κυβερνήσεις και επιχειρήσεις επιδιώκουν να επενδύσουν ακόμη περισσότερα. Αναμένουμε οι κεντρικές τράπεζες να αναδιπλωθούν ως προς τα μέτρα οικονομικής στήριξης κατά κάποιον τρόπο πιο γρήγορα από όσο το διατυπώνουν. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται το 2022 να κάνει τέσσερις φορές αύξηση των επιτοκίων της, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως να προλειάνει το έδαφος ούτως ώστε να προβεί σε μια πρώτη αύξηση επιτοκίου το 2023, και δη την άνοιξη. Πάντως, δεν πιθανολογούμε πως κάποια από τις κεντρικές τράπεζες θα σπεύσει βίαια να «πατήσει φρένο» και να ανακόψει την ανάπτυξη διεθνώς.

Η Fed ενδέχεται το 2022 να αυξήσει τέσσερις φορές τα επιτόκιά της, ενώ η ΕΚΤ μπορεί να τα αυξήσει το 2023.

Δύο είναι οι βασικοί κίνδυνοι που διακρίνουμε: Αφενός, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η πανδημία, αφετέρου, ο πληθωρισμός, ο οποίος, εάν περαιτέρω και επιμόνως αναθερμανθεί και μας εκπλήξει, τότε οι κεντρικές τράπεζες πιθανώς να υποχρεωθούν να ανακρούσουν πρύμναν με βιαιότητα. Κατόπιν της βραχυχρόνιας έκρηξης μετά τον κορωνοϊό, οι οικονομίες μπορεί να τείνουν προς μια κάμψη σε συνθήκες χαμηλού αγοραστικού ενδιαφέροντος στην αγορά, αντί να βαδίζουν σε οδό συνεχιζόμενης ανάπτυξης. Αν και αυτό δεν το αποκλείουμε, ωστόσο, δεν το θεωρούμε πιθανόν. Τέλος, διακρίνουμε και γεωπολιτικής υφής κινδύνους από την Κίνα και την Ταϊβάν, τη Ρωσία και την Ουκρανία ή και το Ιράν, την Τουρκία κ.ά., όμως, αν και χρήζουν προσοχής, δεν είναι τέτοιας έντασης που θα διαμορφώσουν το 2022.

* Οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή