Ισχυρή άνοδος 1,32% με τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ στο Χ.Α.

Ισχυρή άνοδος 1,32% με τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ στο Χ.Α.

Στις 918 μονάδες σκαρφάλωσε ο Γενικός Δείκτης, μίνι ράλι σε τράπεζες

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή άνοδος και εκτόξευση του τζίρου σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κόντρα στο αρνητικό κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές είχαν στραμμένο το βλέμμα στις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα και στα μηνύματα που θα στείλει ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων.

Η διαφοροποίηση της ελληνικής αγοράς από το διεθνές σκηνικό, και με αυτή την ένταση, θεωρείται ένα πολύ καλό «σήμα» από τους αναλυτές. Οι αγοραστές είχαν την απόλυτη επικράτηση στο Χ.Α. από την αρχή έως το τέλος της συνεδρίασης, με τις τραπεζικές μετοχές καθώς και επιλεγμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης να δίνουν τον τόνο και να ωθούν τον Γενικό Δείκτη στις 918 μονάδες και στα υψηλά διμήνου, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε τις 924 μονάδες, ένα επίπεδο που έχει να δει η αγορά από το περασμένο καλοκαίρι.

Από τη δεύτερη συνεδρίαση του έτους το Χ.Α. δείχνει πως θέλει να αφήσει πίσω του το επίπεδο των 900 μονάδων, το οποίο έχει ταλαιπωρήσει την αγορά εδώ και αρκετούς μήνες, και να βάλει πλώρη για τις 930-950 μονάδες. Η τάση του Ιανουαρίου προς το παρόν είναι υποστηρικτική προς αυτή την κατεύθυνση, εν αναμονή και περαιτέρω πιθανών θετικών καταλυτών, όπως η ετυμηγορία της Fitch την προσεχή Παρασκευή.

Ετσι, όσον αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 1,32% και έκλεισε στις 918,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 100,82 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,55% στις 2.214,90 μονάδες, ενώ με μικρά κέρδη 0,20% και στις 1.517,45 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2021 βρέθηκε ο τραπεζικός δείκτης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι Jumbo και Coca-Cola με κέρδη 3,46% και 2,48% αντίστοιχα, ενώ αποδόσεις άνω του 1% κατέγραψαν οι Titan, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Motor Oil και Μυτιληναίος. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η ΔΕΗ στο -1,66% και ακολούθησε ο ΟΠΑΠ στο -0,94%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε μίνι ράλι καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 3,90% και επιστρέφοντας πάνω από τις 600 μονάδες, στις 619,34, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021, με την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη 5,18%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +3,41%, τη Eurobank στο +3,33%, ενώ στο +3,03% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η ελληνική αγορά, που μας έχει συνηθίσει σε αυτόνομες κινήσεις, συνεχίζει την καλή εικόνα της, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Την Τετάρτη, όπως επισημαίνει, θα έχουμε ανακοίνωση πληθωρισμού στις ΗΠΑ, γεγονός που μπορεί να δώσει τον τόνο στις αγορές.

Ηδη οι αγορές ομολόγων αρχίζουν να αποτιμούν το μέλλον, οπότε χρειάζεται προσοχή στις καινούργιες εκδόσεις και στις τιμολογήσεις τους.

Πάντως, έχουμε να δούμε σημαντικές επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα και τους κλάδους στη χώρα, που σίγουρα θα επηρεάσουν αργά ή γρήγορα και την αγορά, προσθέτει ο αναλυτής. Μέχρι τώρα τα κέρδη είναι επιλεκτικά και μεγάλα, χωρίς αυτό ωστόσο να έχει φανεί έντονα στον Γενικό Δείκτη, άρα και στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Τεχνικά, το πάνω εύρος που μας έχει συνηθίσει να σταματάει η αγορά είναι η ζώνη των 930 μονάδων, οπότε είναι και σημαντικά κοντινή αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη, καταλήγει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή