Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανέκαμψαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι ευρωπαϊκές μετοχές από τη γενικευμένη υποχώρηση της Δευτέρας, όταν ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1,5% συνεπεία των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκαμψαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι ευρωπαϊκές μετοχές από τη γενικευμένη υποχώρηση της Δευτέρας, όταν ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1,5% συνεπεία των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έσπευσε χθες να διαβεβαιώσει πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερες φορές αν χρειαστεί για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό. Οι επενδυτές έσπευσαν, πάντως, χθες να αγοράσουν μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας αλλά και εταιρειών που είχαν σημειώσει υποχώρηση. Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 εμφάνισε κέρδη 1,24% και με θετικό πρόσημο έκλεισαν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές: ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου με μικρά κέρδη 0,65% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με άνοδο 1,14%.

«Εκτιμάμε πως θα μεσολαβήσουν αναθεωρήσεις κερδών προς τα πάνω, ενώ οι χρηματιστηριακές αξίες των εταιρειών θα είναι πλέον ελκυστικές και ο συνδυασμός αυτών των δύο θα προλειάνει το έδαφος για νέο ράλι των μετοχών τους επόμενους μήνες», σχολίασε ο Ανκίτ Γκίντια, αναλυτής της ΒΝΡ Paribas, ενώ στρατηγικοί αναλυτές από την Goldman Sachs μέχρι τη UBS Wealth Strategists συνιστούν στους πελάτες τους να αγοράσουν μετοχές που έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Οι επενδυτές έσπευσαν χθες να αγοράσουν μετοχές εταιρειών που είχαν σημειώσει υποχώρηση.

Παράλληλα, αναλυτές της Stanford C. Bernstein μιλούν θετικά για τις ευρωπαϊκές αγορές και επισημαίνουν πως οι ΗΠΑ είναι πολύ πιο ευάλωτες στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Σημειωτέον ότι σήμερα αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, που εκτιμάται πως έχει επιταχυνθεί περαιτέρω στο 7,1%, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών. Παράλληλα, οι ίδιοι στρατηγικοί αναλυτές τονίζουν πως έχει αρχίσει να μειώνεται η διαφορά ανάμεσα στα κέρδη των επιχειρήσεων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σύμφωνα πάντως με τον Ντιέγκο Φερνάντες, διευθύνοντα σύμβουλο της AG&AG Banca Privada στη Μαδρίτη, «η ανησυχία που επικρατεί στις αγορές για τον πληθωρισμό είναι φυσιολογική, καθώς οι αγορές δεν θα έχουν πλέον τόση στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά όλα αυτά σχετίζονται με το γεγονός ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή». Ο ίδιος προβλέπει άλλωστε πως στη διάρκεια του 2022 τόσο η νομισματική πολιτική όσο και τα κέρδη των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα και καθώς οι αγορές θα προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα θα υπάρχει δικαιολογημένη αστάθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή