Σε υψηλά 2ετίας το Χρηματιστήριο με νέο μίνι ράλι στις τράπεζες

Σε υψηλά 2ετίας το Χρηματιστήριο με νέο μίνι ράλι στις τράπεζες

Στις 934,61 μονάδες ο Γενικός Δείκτης – Κέρδη 4,6% μέσα σε λίγες συνεδριάσεις

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλά σχεδόν δύο ετών σκαρφάλωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών χάρη στο διήμερο ανοδικό ξέσπασμα του Γενικού Δείκτη, το οποίο οφείλεται κυρίως στο μίνι ράλι των τραπεζικών μετοχών. Οι 934 μονάδες είναι ένα επίπεδο που η αγορά έχει να δει πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και συγκεκριμένα από τις 27 Ιανουαρίου του 2020, παρά το γεγονός ότι το περασμένο καλοκαίρι φλέρταρε με αυτά τα όρια (929 μονάδες), ωστόσο οι πιέσεις και η συσσώρευση που σημείωσε το Χ.Α. στη συνέχεια δεν του επέτρεψαν να τα διασπάσει.

Το γεγονός ότι η ισχυρή άνοδος της ελληνικής αγοράς έρχεται με ιδιαίτερα ενισχυμένο τζίρο, δημιουργεί προσδοκίες ότι έχουν αρχίσει να εισρέουν στο ξεκίνημα της χρονιάς νέα κεφάλαια από χαρτοφυλάκια τα οποία είχαν κλείσει τις θέσεις τους στο δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους και περίμεναν να εκμεταλλευθούν το γνωστό «φαινόμενο του Ιανουαρίου» ή January Effect, που συχνά κυριαρχεί στις αγορές τον πρώτο μήνα του έτους.

Το πόση δύναμη έχει αυτή η ανοδική τάση μένει να φανεί και αναμένεται να «δοκιμαστεί» όσο πλησιάζουν τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των 950 μονάδων. Φυσικά, η ελληνική αγορά παραμένει ρηχή και ευάλωτη, κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε στροφή της διάθεσης για ρίσκο των επενδυτών μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις των βραχυπρόθεσμων ισχυρών κερδών.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,76% και έκλεισε στις 934,61 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 117,88 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 2,10% στις 2.261,34 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,20% και στις 1.535,66 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

O ιδιαίτερα ενισχυμένος τζίρος δημιουργεί προσδοκίες ότι έχουν αρχίσει να εισρέουν νέα κεφάλαια στο ξεκίνημα του 2022.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι Jumbo και Ελλάκτωρ με κέρδη 3,65% και 3,52% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% κατέγραψε η ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και ακολούθησε η ΕΥΔΑΠ στο -0,9%, ενώ συνολικά μόνο πέντε τίτλοι έκλεισαν στο «κόκκινο».

 Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε νέο μίνι ράλι καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 3,11% στις 638,62 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, με την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη 4,24%, την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο +2,87%, την Εθνική Τράπεζα στο +2,75% και τη Eurobank στο +2,35%.

Είναι σημαντικό πως το Χ.Α. έχει σημειώσει μόνο μία πτωτική συνεδρίαση από την αρχή του 2022, με το ριμπάουντ να έχει ουσιαστικά ξεκινήσει από την τελευταία εβδομάδα του 2021, κόντρα μάλιστα στη νευρικότητα που σημειώθηκε στις διεθνείς αγορές. Ηδη κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αποδόσεις φέτος, έχοντας σημειώσει έως τώρα κέρδη 4,6%, ενώ το ράλι των ελληνικών τραπεζών έχει εκτοξεύσει τον κλαδικό δείκτη 11% υψηλότερα από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Οπως υπογραμμίζει ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», οι επενδυτικοί οίκοι συνομολογούν άλλωστε στην εκτίμηση ότι δικαιολογούνται υψηλότερες τιμές-στόχοι των μετοχών των συστημικών τραπεζών. Και πράγματι, για τρεις λόγους ο κλάδος μπορεί το 2022 να καταγράψει ισχυρή κερδοφορία: επίτευξη μονοψήφιων δεικτών NPEs, δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που πείθουν για τη φερεγγυότητά τους και πιστωτική επέκταση που θα είναι ευμεγέθης, τροφοδοτώντας την αυξημένη λειτουργική κερδοφορία. Ο κλάδος οδηγεί συνεπώς την ανοδική κίνηση του Χ.Α., το οποίο ύστερα από αρκετό διάστημα αυτονομείται από τις διεθνείς αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή