Στον πάγο οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Στον πάγο οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Οι έρευνες είχαν προγραμματιστεί αρχικά για το 2020-2021

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ενδεχόμενες συνέπειες από την επιλογή της κοινοπραξίας των Τotal – ExxonMobil – EΛΠΕ να αναστείλει για ακόμη μία φορά το πρόγραμμα σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό δυνητικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις παραχωρήσεις που ανέλαβε νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης επιχειρούν να ερμηνεύσουν παράγοντες με συμμετοχή στην αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων. Η κοινοπραξία, όπως αναφέρουν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) αναθεωρημένο πλάνο διεξαγωγής σεισμικών ερευνών.

Οι έρευνες είχαν προγραμματιστεί αρχικά για το 2020-2021, αναβλήθηκαν έπειτα από αίτημα για παράταση της κοινοπραξίας για το 2021-2022, κάτι που θεωρήθηκε απολύτως αναμενόμενο αφού οι τιμές του πετρελαίου είχαν καταρρεύσει και οι πετρελαϊκές ανά την υφήλιο προσάρμοζαν τα επενδυτικά πλάνα τους αντίστοιχα περικόπτοντας επενδύσεις. Και ενώ αναμενόταν η έναρξή τους μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, το νέο αναθεωρημένο πλάνο που κατέθεσε η κοινοπραξία στην ΕΔΕΥ τις μεταθέτει για το 2022-2023. Σε αντίθεση με το 2020, η συγκυρία των τιμών αλλά και της αναγνώρισης της Ε.Ε. του φυσικού αερίου ως πράσινης επένδυσης είναι ευνοϊκή για επενδύσεις και στην έρευνα και εξόρυξη, αφού παρατείνει τον χρόνο ζωής του καυσίμου τουλάχιστον μέχρι το 2050.

Αντίστοιχα ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον των δύο ξένων πολυεθνικών για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου η κοινοπραξία των ExxonMobil – Qatar Petroleum ξεκίνησε την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «οικόπεδο 10» στην Κύπρο, όπου το 2019 είχε ανακαλύψει το κοίτασμα «Γλαύκος» με εκτιμώμενα δυνητικά αποθέματα φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισ. κυβικά πόδια. Δεδομένου του γενικότερου θετικού κλίματος, η νέα αναστολή εργασιών φέρεται να συνδέεται με την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ, με αίτημα την ακύρωση της υπουργικής απόφασης έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα ερευνών της Κρήτης, αλλά όχι μόνο.

Η στοχοποίηση της Total από ένα ευρύ κίνημα, στο οποίο συμμετέχουν ακτιβιστές και 545 οργανισμοί απ’ όλο τον κόσμο με σύνθημα «collapse Total», φαίνεται να βρίσκεται πίσω από τη νέα αναστολή των εργασιών στις ελληνικές παραχωρήσεις. Με το σύνθημα «collapse Total» το διάστημα 15 έως 22 Νοεμβρίου 2021 το κίνημα της «Συμφωνίας της Γλασκώβης», όπως αυτοαποκαλείται, ξεκίνησε μια σειρά δράσεων σε κατά τόπους γραφεία της γαλλικής εταιρείας – από τη Βολιβία, τη Χιλή, τον Λίβανο και τον Κονγκό μέχρι τη Μάλαγα, το Παρίσι, το Λονδίνο και την Κοπεγχάγη.

Η εκδίκαση της προσφυγής των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ είχε οριστεί, έπειτα από τρεις αναβολές, για τις 7 Οκτωβρίου 2021 και μεταφέρθηκε για τις 2 Φεβρουαρίου 2022. Η κοινοπραξία της Total έχει ενημερώσει το ελληνικό Δημόσιο ότι δεν θα παραστεί στο δικαστήριο, γιατί δεν θέλει να στρέψει πάνω της τα πυρά των οικολόγων. Δείχνει να προτιμάει να στείλει ένα σήμα για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, μεταφέροντας για αργότερα τις έρευνες στην Ελλάδα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή