Έργα 4 δισ. ευρώ δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ τη δεκαετία 2023-2032

Έργα 4 δισ. ευρώ δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ τη δεκαετία 2023-2032

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η διασύνδεση της Δωδεκανήσου και του Βορειοανατολικού Αιγαίου με τον ηπειρωτικό κορμό.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργα συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ 2023-2032, το οποίο δίνει έμφαση στις διεθνείς διασυνδέσεις, στην ενίσχυση του δικτύου ενόψει της διείσδυσης των ΑΠΕ, αλλά και τις διασυνδέσεις των νησιών, όπως της Δωδεκανήσου και του Βορειοανατολικού Αιγαίου με τον ηπειρωτικό κορμό.

Αναλυτικά, το δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει τα εξής:

1. Νησιωτικές διασυνδέσεις. Τη διάθεση 2,35 δισ. ευρώ για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με το ηλεκτρικό σύστημα του ηπειρωτικού κορμού. Εως το τέλος του 2027 θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση της Κω και της Ρόδου από την Κόρινθο, καθώς και των Λήμνου – Λέσβου, μέσω Ανατολικής Θράκης. Η δεύτερη φάση, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028, προβλέπει τις διασυνδέσεις Σκύρου – Εύβοιας, Λέσβου – Χίου, Κω – Σάμου και Ρόδου – Καρπάθου, ενώ το έργο ολοκληρώνεται το 2029 με τις διασυνδέσεις Λέσβου – Σκύρου και Χίου – Σάμου.

Αυτές έρχονται να συμπληρώσουν το πλέγμα των διασυνδέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής θα ολοκληρωθεί το 2024. Σύντομα θα ξεκινήσει η τέταρτη και τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, με την οποία η Σαντορίνη (το 2023), η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Σέριφος (το 2024) να ενωθούν με τον ηπειρωτικό κορμό με καλώδια συνολικού μήκους 350 χλμ. Επίσης, φέτος θα ολοκληρωθεί η διασύνδεση της Σκιάθου.

2. Διεθνείς διασυνδέσεις. Στο πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στη διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου που συμφωνήθηκε σε διακρατικό επίπεδο πρόσφατα και θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ προς την Ευρώπη μέσω της χώρας μας. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες, η νέα διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας βρίσκεται στη φάση εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας. Ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση με τη Βουλγαρία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί το β΄ εξάμηνο του έτους. Τέλος, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη νέα διασύνδεση με την Αλβανία.

3. Εκσυγχρονισμός συστήματος. Το ποσό για την αναβάθμιση του δικτύου αυξάνεται από 80 εκατ. ευρώ σε 200 εκατ. ευρώ, με στόχο την εισαγωγή σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού σε κρίσιμες υποδομές. Προβλέπει νέα έργα αντικατάστασης πεπαλαιωμένου εξοπλισμού σε υποσταθμούς και κέντρα υπερυψηλής τάσης στη βόρεια και δυτική Ελλάδα, ενισχύοντας περαιτέρω την ανθεκτικότητα της λειτουργίας του ΕΣΜΗΕ. Συγκεκριμένα, πρόκειται να υλοποιηθούν νέα έργα αναβάθμισης στα ΚΥΤ Μελίτης, Αμυνταίου, Αγίου Δημητρίου και Αράχθου, καθώς και στον υποσταθμό Ορυχείου Νοτίου Πεδίου, επιτρέποντας την ασφαλέστερη διακίνηση της παραγωγής μονάδων ΑΠΕ.

Ενα σημαντικό νέο έργο που θα θωρακίσει την ασφάλεια και αξιοπιστία του συστήματος της Κρήτης σε συνθήκες αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ, είναι η εγκατάσταση νέου συστήματος AC Chopper. Ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, εκτιμάται σε 20 εκατ. ευρώ.

«Με τα νέα έργα που έχουμε εντάξει στο επενδυτικό μας πρόγραμμα 2023-2032, αναβαθμίζουμε τεχνολογικά τη “ραχοκοκαλιά” του συστήματος μεταφοράς και εντάσσουμε όλο και περισσότερες υποδομές μας στην ψηφιακή εποχή. Επιπλέον, μέσω των διεθνών διασυνδέσεων που δρομολογούμε προς κάθε πλευρά των συνόρων, συμβάλλουμε έμπρακτα στην εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού και της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή