Ισχυρή ανάκαμψη και το 2022 «βλέπει» η Fitch Solutions

Ισχυρή ανάκαμψη και το 2022 «βλέπει» η Fitch Solutions

Εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί φέτος στο 4%

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της Ελλάδας και οι αυστηρότεροι περιορισμοί να έχουν αυξήσει τους κινδύνους για την κοινωνική σταθερότητα, η Fitch Solutions ωστόσο αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να αποφύγει την επιστροφή στα αυστηρά lockdowns που επιβλήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και έτσι δεν θα εκτροχιαστεί η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, με την ανάπτυξη φέτος να τοποθετείται στο 4% από 7,7% το 2021.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Fitch Solutions αν και ανήκει στον όμιλο της Fitch, δεν μοιράζεται δεδομένα και εκτιμήσεις με τον οίκο αξιολόγησης και αποτελεί ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων.

Οπως επισημαίνει σε ανάλυσή της, η κόπωση και η δυσαρέσκεια που σχετίζονται με τους αυξημένους περιορισμούς που επιβλήθηκαν πρόσφατα, αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω σποραδικές διαμαρτυρίες τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, οι περιορισμοί παραμένουν σημαντικά πιο χαλαροί από ό,τι ήταν νωρίτερα στην πανδημία, ενώ πάνω από το 68% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, έναντι 61,5% στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, η πρόσφατη άνοδος των κρουσμάτων προήλθε από την «Ομικρον» η οποία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από τη «Δέλτα», ιδιαίτερα για τους εμβολιασμένους. Πράγματι, σημειώνει η Fitch, αν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία στην Ελλάδα έχουν σημειώσει άνοδο, οι ασθενείς που εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας καθώς και οι ημερήσιοι θάνατοι διατηρούν πτωτική τάση.

Η Fitch Solutions αναμένει ότι οι περιορισμοί θα επιμείνουν σε μεγάλο βαθμό τους επόμενους μήνες και δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω αυστηροποίησή τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, η κυβέρνηση θα αποφύγει τα αυστηρά lockdowns του 2020 και των αρχών του 2021, και έτσι δεν θα εκτροχιαστεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο οίκος συνεχίζει να θεωρεί ότι το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε ισχυρή θέση, κάτι που επιτρέπει τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος τα επόμενα τρίμηνα. Ετσι, αναμένει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της, όπως η διατήρηση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, η μείωση του εταιρικού φόρου από 24% στο 22% και η μείωση του φόρου εισοδήματος για εταιρείες που πραγματοποιούν συγχωνεύσεις και εξαγορές στο 30%, στοχεύοντας παράλληλα και σε ένα βαθμό δημοσιονομικής εξυγίανσης τα επόμενα τρίμηνα. «Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, αναμένεται να βοηθήσουν στη στήριξη της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα το 2022», όπως προσθέτει, ενώ εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές στη χώρα και η Νέα Δημοκρατία θα επανεκλεγεί το 2023.

Οι κίνδυνοι

Πάντως, η Fitch Solutions επισημαίνει πως οι κίνδυνοι για την πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας είναι υπαρκτοί. Πέραν της πανδημίας, η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραυστη, ενώ οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύουν την αβεβαιότητα. Οπως σημειώνει, περαιτέρω επιδείνωση των εγχώριων ή παγκόσμιων προοπτικών για την πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει μια πιο σημαντική αυστηροποίηση των περιορισμών, εμποδίζοντας την οικονομική δραστηριότητα και πυροδοτώντας μεγαλύτερη δημόσια αναταραχή. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλός για περισσότερο από το αναμενόμενο, γεγονός το οποίο θα «χτυπήσει» ακόμα πιο έντονα τα πραγματικά εισοδήματα. Τέλος, οι τεταμένες σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία είναι πιθανό να παραμείνουν τους επόμενους μήνες, με τον οίκο να μην αποκλείει νέα αναζωπύρωση των εντάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή