Στο 7% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ

Στο 7% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1982 εκτοξεύθηκε τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αιφνιδιάζοντας με μια επιτάχυνση στο 7% και εντείνοντας την ανησυχία της Federal Reserve ως προς τους κινδύνους που εγκυμονεί για την αμερικανική οικονομία. Ο θεαματικός ρυθμός αφορά, βέβαια, την ετήσια αύξηση των τιμών, καθώς σε μηνιαία βάση οι αυξήσεις των τιμών έχουν επιβραδυνθεί στο 0,5% από το 0,8% στο οποίο κυμαίνονταν την αμέσως προηγούμενη περίοδο. Σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό, από τον οποίο αφαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυτός επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο φτάνοντας στο 5,5% από το 4,9% στο οποίο βρισκόταν τον Οκτώβριο.

«Δεν υπάρχει τίποτε στα επιμέρους στοιχεία που να υποδηλώνει πως ο πληθωρισμός υποχωρεί  κατά ουσιαστικό τρόπο», τονίζει σχετικά ο Ερικ Βίνογκραντ, οικονομολόγος της AllianceBernstein. Πράγματι, τα επιμέρους στοιχεία καταδεικνύουν πως οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 6,3%, της ενέργειας 29,3%, με την τιμή της βενζίνης, ειδικότερα, που κινείτο ανοδικά όλο το περασμένο έτος να έχει εκτοξευθεί τον Δεκέμβριο κατά 50%. Οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως την ανησυχία των Αμερικανών εξουδετερώνει μερικώς η ευνοϊκή κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπου οι ελλείψεις προσωπικού δίνουν στη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων τη δυνατότητα να διεκδικήσει καλύτερες αμοιβές. Τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία του Conference Board που φέρουν τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ να έχει σημειώσει εκ νέου άνοδο τον Δεκέμβριο. Η εμπιστοσύνη βρίσκεται, άλλωστε, πίσω από την αύξηση κατά σχεδόν 11% που σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις πακέτων διακοπών στο σύνολο σχεδόν του περασμένου έτους.

Σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1982.

Οπως τονίζει πάντως το Reuters, η επιτάχυνση του πληθωρισμού συνεπάγεται μεγάλες δυσκολίες για την καθημερινή ζωή των  Αμερικανών. Ιδιαίτερα ανησυχητική άνοδο έχουν σημειώσει στη διάρκεια του περασμένου έτους τα ενοίκια στις ΗΠΑ, τα οποία συνολικά έχουν αυξηθεί κατά 20%. Το διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών έχει αρχίσει να μειώνεται εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς εξανεμίζεται σταδιακά ο αντίκτυπος από τα μέτρα στήριξης που υιοθέτησε η κυβέρνηση εν τω μέσω της πανδημίας, μεταξύ των οποίων και τα ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας. Στο μεταξύ, η παραλλαγή «Ομικρον» επιβάρυνε το κλίμα στις επιχειρήσεις και έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά της πελατείας τους. Σημειωτέον ότι λίγες ώρες προτού δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, είχε προειδοποιήσει πως «ο πληθωρισμός στοιχειοθετεί απειλή για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή