Το «πράσινο ξέπλυμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το «πράσινο ξέπλυμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ένταξη της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στη λεγόμενη ταξινόμηση συνιστά οπισθοδρόμηση.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταστρέφει την αξιοπιστία της ως προς τα θέματα της κλιματικής αλλαγής. Η λεγόμενη ταξινόμηση της Κομισιόν υποτίθεται ότι θα διασφαλίσει σε επενδυτές και κυβερνήσεις χρηματοδότηση για έργα τα οποία όντως συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Η ολοκλήρωση του τελευταίου προσχεδίου της προέδρου ίσως να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Με δεδομένο ότι η ταξινόμηση επέχει τη θέση ενός πλαισίου προδιαγραφών, το γεγονός πως σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα έργα πυρηνικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τα οποία εκπέμπουν ρύπους υπευθύνους για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, συνιστά οπισθοδρόμηση. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν δεχθεί πιέσεις να συμπεριλάβουν αυτές τις δύο δραστηριότητες, διότι τα έργα που θα λάβουν δημόσιους πόρους και θα θεωρούνται πως συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές της ταξινόμησης θα επωφεληθούν και από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Επιπλέον, πιθανώς και να διασφαλίσουν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση υπό το πρίσμα των κανόνων κρατικής επιδότησης και του εκάστοτε προϋπολογισμού. Αντί, λοιπόν, οι πολιτικοί να βελτιώσουν τα ενεργειακά τους συστήματα, τελικά «ρύπαναν» την ταξινόμηση.

Η ένταξη της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στη λεγόμενη ταξινόμηση συνιστά οπισθοδρόμηση.

Το νέο προσχέδιο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την 31η Δεκεμβρίου, είναι ιδιαζόντως εξωφρενικό. Επιτρέπει σε νέα εργοστάσια φυσικού αερίου να θεωρούνται συμβατά με τις προδιαγραφές εάν εκπέμπουν κάθε χρόνο 550 χιλιόγραμμα διοξειδίου του άνθρακα για κάθε κιλοβάτ παραγωγικής ικανότητας. Αυτό αντιστοιχεί σε 11 τόνους εκπομπών διοξειδίου μέσα στην 20ετή διάρκεια ζωής των ανωτέρω μονάδων. Αυτό καθαυτό είναι κακό. Εάν αυτοί οι σταθμοί παραγωγής αντικαθιστούσαν όλη την παραγωγική ικανότητα της Ε.Ε. σε γαιάνθρακα, και πάλι θα δημιουργούσαν άνω του 1 δισεκατομμυρίου τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ήτοι 4% των παγκοσμίων εκπομπών του 2019 που εκλύθηκαν από την ενέργεια. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου, Αντρέας Χέπνερ, μέλος της αρχικής ομάδας ειδικών της ταξινόμησης, αναγνωρίζει πως αυτή η πρόβλεψη δημιουργεί ένα προβληματικό «παραθυράκι». Οι κατά μέσον όρο επιτρεπόμενες εκπομπές υπολογίστηκαν στην εικοσαετία, οπότε ένα έργο που θα εκλύει άνω των 550 χιλιογράμμων διοξειδίου τον χρόνο και σε μικρότερη διάρκεια, πάλι θα συμμορφούται προς τις προδιαγραφές. Οι κατασκευαστές του απλώς θα πρέπει να δείξουν πως σταδιακά οι ρύποι θα βαίνουν μειούμενοι λόγω της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα και της τεχνολογίας χρήσης και αποθήκευσής του, αν και ο συνδυασμός των τριών δραστηριοτήτων δεν θεωρείται προς το παρόν εμπορικά βιώσιμος.

Χαμένος είναι ο πλανήτης. Εάν το προσχέδιο δεν αναθεωρηθεί, περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα θα εκλύεται ξεπερνώντας τον στόχο της Ευρώπης στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Κι ενώ η ταξινόμηση υποτίθεται πως θα συνέδραμε στο να αναχαιτιστεί το «ξέπλυμα» των στόχων της πράσινης μετάβασης, τελικώς θα το διευκολύνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή