Το υδρογόνο φέρνει κοντά ΔΕΗ και Motor Oil

Το υδρογόνο φέρνει κοντά ΔΕΗ και Motor Oil

Στην από κοινού ανάπτυξη έργων πράσινου υδρογόνου προσανατολίζονται η Motor Oil και η ΔΕΗ.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην από κοινού ανάπτυξη έργων πράσινου υδρογόνου προσανατολίζονται η Motor Oil και η ΔΕΗ. Οι δύο εταιρείες, οι οποίες έχουν συμπράξει και για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και συμμετέχουν από κοινού στον διαγωνισμό που έχει «παγώσει» εδώ και μήνες, ανακοίνωσαν χθες την υπογραφή MOU για τη διαμόρφωση του πλαισίου και την υλοποίηση μέσω κοινοπρακτικού σχήματος (Joint Venture) έργων στον τομέα του πράσινου υδρογόνου. Η συμμετοχή της Motor Oil στο κοινό μετοχικό σχήμα θα ανέλθει σε 51% και της ΔΕΗ σε 49%.

Η κοινοπραξία πιστεύει ότι μπορεί να ηγηθεί της ανάπτυξης της οικονομίας του υδρογόνου στην Ελλάδα, έχοντας πρόσβαση στην αναπτυσσόμενη πλατφόρμα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της ΔΕΗ Α.Ε., εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα τη δυναμικότητα και την τεχνογνωσία της Motor Oil (Ελλάς) Α.Ε. ως μιας εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων στη χώρα. «Η σκοπούμενη κοινοπραξία έχει στόχο την ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου στη χώρα, διευκολύνοντας έτσι την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε ένα περιβάλλον καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα (Net Zero)», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες. ΔΕΗ και Motor Oil θα ενώσουν την τεχνογνωσία τους, η πρώτη στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών που είναι απαραίτητα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και η δεύτερη στη διανομή του μέσω των υποδομών που αναπτύσσει και του δικτύου διανομής των πρατηρίων της σε όλη τη χώρα.

Το κατά πόσον η αρχική αυτή πρόθεση συμφωνίας θα εξελιχθεί και σε συνεργασία στον τομέα των φωτοβολταϊκών, αλλά και στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών στην οποία στοχεύουν και οι δύο εταιρείες και κατά κανόνα αναπτύσσεται μέσω συνεργασιών, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Εκτός συνεργασίας, πάντως, μένει το έργο της Motor Oil «Blue Med», το οποίο προκρίθηκε με άλλα τέσσερα ελληνικά έργα από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή για τη συμμετοχή τους στο πρώτο κύμα Σημαντικών Εργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΙPCEI) «Yδρογόνο», τα οποία προ-κοινοποιήθηκαν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Η συμφωνία, όπως διευκρινίζουν από τη ΔΕΗ, θα αφορά νέα έργα που θα αποφασίζουν οι δύο εταιρείες. Το έργο «Blue Med» συνίσταται στην παραγωγή μπλε υδρογόνου πολύ χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και πράσινου υδρογόνου, με ορίζοντα το 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή