Μεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Nευρικότητα επικράτησε χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, ενόσω οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σταθεροποιήθηκαν και το ευρώ ενισχύθηκε ως προς το δολάριο 0,2%, στο 1,1464 δολάριο.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nευρικότητα επικράτησε χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, ενόσω οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σταθεροποιήθηκαν και το ευρώ ενισχύθηκε ως προς το δολάριο 0,2%, στο 1,1464 δολάριο. Βασικός μοχλός των κινήσεων των επενδυτών ήταν η εκτίναξη του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος έφθασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα για τα τελευταία 40 χρόνια, ήτοι στο 7% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση. Κι αυτό ανησυχεί το επενδυτικό κοινό για τις πιέσεις στις τιμές και τους κινδύνους από μια ταυτόχρονη αύξηση του κόστους δανεισμού. Οντως τα τελευταία στοιχεία, που αποτύπωσαν μια ολοένα και πιο ανελαστική αγορά εργασίας στη χώρα, προμηνύουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις επίμονες πιέσεις από τον πληθωρισμό. Επιπλέον, οι παράγοντες των αγορών εστιάζουν στους δυνητικούς κινδύνους που έπονται, ειδικά έχοντας κατά νου και τις προειδοποιήσεις της αντιπροέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Λάελ Μπρέιναρντ, ότι «ο πληθωρισμός είναι υψηλότατος και ο έλεγχός του αποτελεί το σοβαρότερο καθήκον της κεντρικής τράπεζας».

Χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με οριακή κάμψη της τάξεως του 0,03%, ενώ με απώλειες 0,50% έκλεισε και ο CAC 40 στο Παρίσι. Οι υπόλοιποι δείκτες είχαν κέρδη: Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,16%, με 0,13% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,47% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,53% ο IBEX στη Μαδρίτη. Αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς, οι δείκτες παρουσίασαν ανάμεικτη εικόνα, ενώ ο Dow Jones είχε άνοδο 0,14% και ο S&P 500 πτώση 0,74% εξαιτίας των μαζικών πωλήσεων στις μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογίας. Ειδικά ο Nasdaq, ο κατεξοχήν δείκτης εταιρειών τεχνολογίας, κατέγραψε απώλειες 1,51% και οι μετοχές των κολοσσών Τesla και Μicrosoft παρουσίασαν κάμψη τουλάχιστον 2,5%.

Ανησυχία στους επενδυτές από την εκτόξευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι αποδόσεις από πολλά χρηματοπιστωτικά προϊόντα θα είναι φέτος τόσο υψηλές όσο και το 2021», τόνισε ο Τζον Χίγκινς, πρώτος οικονομολόγος αγορών της Capital Economics. «Για αρχή προβλέπουμε μαζικές πωλήσεις των κρατικών ομολόγων στις περισσότερες αγορές, κάτι το οποίο αποτυπώνει τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Και, συνολικά μιλώντας, προβλέπουμε μια υποτονική επίδοση των μετοχών των ομίλων τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Κίνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή