Χρηματιστήριο: Συνεχίζει πάνω από τις 950 μονάδες

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει πάνω από τις 950 μονάδες

Κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,57%, με τζίρο 116,98 εκατ. ευρώ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταβλητότητα σημειώθηκε ενδοσυνεδριακά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έπειτα από το τριήμερο ράλι που έστειλε τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά επτά ετών, καθώς η αγορά βρήκε «τοίχο» στις 960 μονάδες, ένα επίπεδο που προκάλεσε μερική κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών. Πάντως, τo X.A. έκλεισε και πάλι στα θετικά χωρίς να χάσει τις 950 μονάδες, τη στιγμή που στις ευρωπαϊκές αγορές το κλίμα ήταν επιφυλακτικό, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής μετά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ.

Οπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, η άμεση υπέρβαση των 950 μονάδων δημιουργεί το δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για αυξημένη μεταβλητότητα του Γενικού Δείκτη. Αλλωστε το Χ.Α. μέσα σε πολύ λίγες μέρες διήνυσε μια απόσταση 60 μονάδων, κάτι που το 2021 χρειαζόταν μήνες για να το κάνει, καθώς είχε εγκλωβιστεί σε μια τάση συσσώρευσης, με τον χαμηλό τζίρο να μη βοηθά. Αυτή είναι και η μεγάλη αλλαγή που έχει σημειωθεί σε αυτές τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους. Πλέον η συναλλακτική δραστηριότητα κινείται σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ, με το Χ.Α. να έχει βρει τα «καύσιμα» για να μπορεί να «κοιτάξει» τις 1.000 μονάδες.

Οσον αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 0,57% και έκλεισε στις 955,76 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 960,88 μονάδες και το +1,10%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 116,98 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Merit Securities, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική και τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 920 και στις 900 μονάδες, ενώ το σημείο αντίστασης στις 970 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 2.311,14 μονάδες, ενώ 0,35% υψηλότερα, στις 1.581,02 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Μικρή κατοχύρωση κερδών στα υψηλά ημέρας και στις 960 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι Aegean και ΟΤΕ με κέρδη 3,25% και 2,07%, αντίστοιχα, ενώ άνοδο άνω του 1% σημείωσαν οι ΕΛΠΕ, Motor Oil και Μυτιληναίος. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ακολούθησε στο -0,91% η «Σαράντης».

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,55% στις 649,19 μονάδες, σταθερά σε υψηλά σχεδόν δύο ετών, με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 1,63%, την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο +0,71%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,65%, ενώ η Eurobank υποχώρησε κατά 0,69%.

Εν αναμονή της ετυμηγορίας της Fitch για την Ελλάδα σήμερα, στόχος για τον Γενικό Δείκτη είναι να κρατήσει την επαφή με τις 950 μονάδες και σε κάθε περίπτωση να μη διαφύγει καθοδικά του επιπέδου των 930-950 μονάδων. Οι όποιες ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση των κερδών που έχει φέρει η πρόσφατη, γρήγορη άνοδος είναι απολύτως λογικές, σύμφωνα με τους αναλυτές, αρκεί να μη λάβουν βίαιες διαστάσεις, κάτι που η αγορά, λόγω και του ότι είναι ευάλωτη, έχει δει αρκετές φορές στο παρελθόν.

Επιπλέον, αν και το τελευταίο διάστημα το Χ.Α. έχει δείξει διαθέσεις αυτονόμησης, αργά ή γρήγορα θα ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς αγορές, οπότε προϋπόθεση για τη διατήρηση του ανοδικού μομέντουμ είναι το καλό κλίμα και «έξω».

Οι αναλυτές πάντως επισημαίνουν πως το προσεχές διάστημα νέες εισαγωγές στο Χ.Α. θα κρατήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον ψηλά, ωστόσο οι επικείμενες εταιρικές εκδόσεις αναμένεται να απορροφήσουν ρευστότητα από την αγορά, η οποία κινείται με υπερδιπλάσιους ρυθμούς ημερησίως σε σχέση με μεγάλο μέρος της περασμένης χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή