Συρρικνώθηκε κατά 1% το γερμανικό ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο

Συρρικνώθηκε κατά 1% το γερμανικό ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο

Για το σύνολο του περασμένου έτους σημειώθηκε ανάπτυξη 2,7%.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 1% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, καθώς η παραλλαγή «Ομικρον» και το νέο κύμα που αυτή προκάλεσε προστέθηκε στο πλήγμα που είχε προκαλέσει στην παραγωγή το «έμφραγμα» της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων 30 ετών. Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κάθε μήνα του τελευταίου τριμήνου από 0,5% έως 1%, αν και για το σύνολο του περασμένου έτους σημείωσε ανάπτυξη 2,7%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις. Παρά την ανάπτυξη που κατέγραψε βέβαια στο σύνολο του περασμένου έτους, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει κατά 2% μικρότερη από τα επίπεδα του 2019, τα προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ παράλληλα υπολείπεται σε σύγκριση με την ανάκαμψη άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, οι οικονομίες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας θα ανακοινώσουν ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως τουλάχιστον του 4,5% μέσα στον μήνα. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται, πάντως, να σημειώσει πρόοδο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, μολονότι η μετάλλαξη «Ομικρον» εξαπλώνεται ταχύτατα και μπορεί να εξωθήσει την κυβέρνηση στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις αλλά και να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα περαιτέρω ελλείψεις προσωπικού και μειώσεις της παραγωγής. Σύμφωνα με την Bundesbank, το νέο κύμα μολύνσεων μπορεί να δυσχεράνει την οικονομική δραστηριότητα στη διάρκεια των χειμερινών μηνών, αλλά θα υπάρξει «σημαντική κεκτημένη ταχύτητα» από την άνοιξη και μετά.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,2% για το σύνολο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα, πάντως, με τον οικονομολόγο Αντρέας Σόιρλε, στο μεταξύ θα αναγκαστεί πρώτα να περάσει μέσα από μια τεχνική ύφεση, όπως ορίζεται από τα δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Ο ίδιος προβλέπει πως στο πρώτο τρίμηνο του έτους το γερμανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,8%, καταγράφοντας το δεύτερο συναπτό τρίμηνο συρρίκνωσης. Μιλώντας στο Bloomberg, η οικονομολόγος Τζέιμι Ρας τόνισε ότι η μετάδοση της παραλλαγής «Δέλτα» και τώρα της «Ομικρον» έχει οδηγήσει σε αυστηρούς περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα στους τομείς των ξενοδοχείων, ενώ έχει συνδυαστεί με την έλλειψη ορισμένων βιομηχανικών εξαρτημάτων που επέβαλε στις γερμανικές βιομηχανίες να μειώσουν την παραγωγή τους και συνεπώς να μην ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση. Η ίδια προέβλεψε πως οι παράγοντες αυτοί θα υποχωρήσουν κάπως στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης ανάκαμψη πριν από τα τέλη του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή