Μεγάλη μείωση των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις λόγω Fed

Μεγάλη μείωση των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις λόγω Fed

Ανέρχονται πλέον στο 18% από 30% που ήταν μόλις πριν από ένα έτος

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώθηκε σημαντικά το σύνολο των ομολόγων με αρνητική απόδοση μέσα στις πρώτες ημέρες του 2022, συνεπεία της προσδοκίας των επενδυτών για αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed αλλά και γενικότερα της πρόθεσης των κεντρικών τραπεζών να επισπεύσουν τον τερματισμό των προγραμμάτων αγορών ομολόγων για να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό. Eτσι, το σύνολο του χρέους που έχει αρνητικές αποδόσεις ανέρχεται πλέον στο 18% του παγκόσμιου δείκτη ομολόγων του Bloomberg, ενώ μόλις πριν από ένα έτος ανερχόταν στο 30%. Μερίδα των επενδυτών ερμηνεύει την εξέλιξη ως ένδειξη πως οι αγορές ομολόγων αρχίζουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα.

Μερίδα των επενδυτών ερμηνεύει την εξέλιξη ως ένδειξη πως οι αγορές ομολόγων αρχίζουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα.

Oπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, καθοριστικός παράγοντας που οδήγησε σε σημαντική μείωση του χρέους με αρνητική απόδοση ήtαν οι μαζικές πωλήσεις αμερικανικού χρέους, μολονότι τα περισσότερα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου είχαν θετικές αποδόσεις. Μόνον οριακά έχουν διολισθήσει σε αρνητικό πρόσημο οι αποδόσεις ορισμένων βραχυπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων. Οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σημείωσαν τα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας, όταν η Federal Reserve εξέφρασε την πρόθεση να μειώσει εσπευσμένα τις αγορές ομολόγων και να αρχίσει να συρρικνώνει τον όγκο του χαρτοφυλακίου της. Eτσι, από τις 7 Ιανουαρίου το σύνολο του χρέους με αρνητικές αποδόσεις δεν υπερβαίνει τα 10 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020. Η αξία των ομολόγων με αρνητική απόδοση υποχώρησε κάτω και από τα 10 τρισ. δολάρια μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, οπότε και επανήλθε σε αυτό το επίπεδο. Η μείωση είναι σημαντική δεδομένου ότι στα τέλη του 2020 είχε φτάσει στα 18,4 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του Bloomberg. Αλλάζει, έτσι, το τοπίο στις αγορές ομολόγων, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ειδικότερα τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας είχαν αρνητικές αποδόσεις. Αυτό συμβαίνει όταν οι τιμές τους βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα ώστε οι επενδυτές θεωρούν βέβαιο ότι θα χάσουν χρήματα αν κρατήσουν τα ομόλογα μέχρι την ημερομηνία ωρίμασής τους. Μιλώντας στους Financial Times, η Κριστίνα Χούπερ, στρατηγική αναλύτρια στην Invesco U.S., απέδωσε «τη μείωση του χρέους με αρνητικές αποδόσεις στην επιθυμία της Fed για επιστροφή στην κανονικότητα».

Παράλληλα, βέβαια, οι επενδυτές αντέδρασαν και στην πρόθεση που εξέφρασε η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα να μειώσει τις αγορές ομολόγων. Με την ανακοίνωσή της η ΕΚΤ έδωσε λαβή σε στοιχήματα ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων της Ευρωζώνης ακόμη και εντός του 2022. Eτσι, μέσα στην εβδομάδα οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας σημείωσαν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών φuάνοντας μια ανάσα πριν από το μηδέν, ενώ το μακροπρόθεσμο γερμανικό χρέος εμφάνισε θετικές αποδόσεις. Σχολιάζοντας σχετικά η Σονάλ Ντεσάι, επικεφαλής του τομέα επενδύσεων στη Franklin Templeton, επισήμανε πως «ο υψηλός πληθωρισμός της Ευρωζώνης οδηγεί την αγορά να κινείται προληπτικά προς αυτή την κατεύθυνση». Ακόμη και στην Ιαπωνία, όμως, έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού, μολονότι αναμένεται πως η κεντρική τράπεζα της χώρας θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο -0,1% για το εγγύς μέλλον. Οι αποδόσεις των επταετών ομολόγων του ιαπωνικού δημοσίου κινήθηκαν ανοδικά μέσα στην εβδομάδα και έφτασαν σε θετικό πρόσημο για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ενώ από την πρώτη ημέρα του έτους το σύνολο των ιαπωνικών ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις μειώθηκε σε επίπεδα κάτω των 2 τρισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή