Νέα εκτίναξη των τιμών ρεύματος καταγράφεται στις αγορές της Ευρώπης

Νέα εκτίναξη των τιμών ρεύματος καταγράφεται στις αγορές της Ευρώπης

Πληθαίνουν τα παράπονα που καθημερινά διατυπώνονται από τους Ελληνες καταναλωτές στη ΡΑΕ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κύμα αυξήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού έχει πυροδοτήσει η συνεχιζόμενη γεωπολιτική ένταση με επίκεντρο τις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, αλλά και τον αγωγό Nord Stream 2, σε συνδυασμό και με την περιορισμένη παραγωγή των πυρηνικών μονάδων της Γαλλίας μετά τις ανακοινώσεις της EFD για νέες βλάβες σε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην αγορά της Γερμανίας εκτινάχθηκε σήμερα στα 235,87 ευρώ/MWh σημειώνοντας αύξηση 82,4% μέσα σε μία ημέρα, ενώ η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στην αγορά της Γαλλίας στα 244,83 ευρώ/MWh μετά από ημερήσια πτώση κατά 6,2%, με δεύτερη την αγορά της Σερβίας στα 243,74 ευρώ.

Στα υψηλά των 241,82 ευρώ/MWh διαμορφώνεται η τιμή και στην αγορά της Ελβετίας και ακολουθεί το Βέλγιο με τιμή στα 240,55 ευρώ/MWh, ενώ πάνω από τα 230 ευρώ/MWh κινείται η τιμή σήμερα σε όλες τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται σήμερα στα 235,11 ευρώ/MWh καταγράφοντας πτώση 2% σε σχέση με χθες, με την υψηλότερη τιμή να φτάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας στα 294,40 ευρώ/MWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 11,5%, το φυσικό αέριο 29,8%, τα υδροηλεκτρικά 9%, οι εισαγωγές 15,5% και οι ανανεώσιμες 30,1%.

Η αγωνία για την εξέλιξη των τιμών και τη συγκράτηση της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων κορυφώνεται καθώς ο χειμώνας συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του και οι γεωπολιτικοί παράγοντες να βρίσκονται σε έξαρση. Η ρωσική Gazprom που διαχειρίζεται τον αγωγό Nord Stream 2 κατηγορείται ότι εξακολουθεί να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα την τροφοδοσία της Ευρώπης, με τη διοχέτευση φυσικού αερίου να διαμορφώνεται τις τελευταίες 15 ημέρες στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2015.

Οι εξελίξεις προεξοφλούν ένα δύσκολο ενεργειακό χειμώνα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης. Στην Ελλάδα πληθαίνουν τα παράπονα που καθημερινά διατυπώνονται από τους καταναλωτές στη ΡΑΕ και επικεντρώνονται στις υπερβολικές χρεώσεις των προμηθευτών και στην έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο τιμολόγησης. Η ΡΑΕ με χθεσινή ανακοίνωσή της κάλεσε τους καταναλωτές να υποβάλλουν στο εξής τα παράπονά τους αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας MyRAE, καθώς η υποβολή μέσω mail δεν τυγχάνει αυτοματοποιημένης επεξεργασίας με αποτέλεσμα να μένουν αναπάντητα. Η ΡΑΕ διαπιστώνει μια αυξανόμενη τάση υποβολής παραπόνων, ο αριθμός των οποίων έφτασε τα 1.400.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή