Τον Ιούνιο η διαπραγμάτευση για νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Τον Ιούνιο η διαπραγμάτευση για νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Ανοιχτός σε βελτιώσεις εμφανίστηκε στο Eurogroup o Γερμανός ΥΠΟΙΚ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τον Ιούνιο –όταν αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν τις προτάσεις για το ζήτημα– προσδοκά να ξεκινήσει η πραγματική διαπραγμάτευση για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την παρθενική συμμετοχή του σε συνεδρίαση του Eurogroup χθες, ο κ. Λίντνερ, επικεφαλής των δημοσιονομικά συντηρητικών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), τόνισε τη σημασία του σεβασμού των υφιστάμενων δημοσιονομικών κανόνων μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και εξέφρασε την άποψη ότι το ΣΣΑ στη σημερινή μορφή του έδειξε την ευελιξία του στην κρίση της πανδημίας. Ωστόσο ανέφερε ότι η Γερμανία είναι ανοιχτή σε προτάσεις για το πώς το Σύμφωνο μπορεί να βελτιωθεί.

Το λιγότερο «φειδωλό» στίγμα της νέας ολλανδικής κυβέρνησης έδωσε από την πλευρά της, σε δηλώσεις της πριν από τη συνεδρίαση, η άλλη (από συνολικά τέσσερις) νεοφώτιστη υπουργός, η Ολλανδή Σίγκριντ Κάαγκ. «Εχουμε ένα νέο υπουργικό συμβούλιο. Η Ολλανδία επέλεξε συνειδητά να προχωρήσει στις επενδύσεις που είναι αναγκαίες, που στρέφονται προς το μέλλον, για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, για την ενίσχυση της εκπαίδευσης, για τον περιορισμό της ανισότητας», δήλωσε η κ. Κάαγκ, που είναι επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού D66 και αναπληρώτρια πρωθυπουργός στη νέα κυβέρνηση Ρούτε.

Η ανάγκη για δημόσιες επενδύσεις για την επίτευξη των στόχων της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης αποτελεί βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών της αναθεώρησης του ΣΣΑ, ώστε να εστιάζει λιγότερο στην επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι χαρακτήρισε «θετική» τη συζήτηση, παρότι, όπως ανέφερε, είναι πολύ νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων.

Αναφερόμενος στη συζήτηση –στη συνεδρίαση– για τους δημοσιονομικούς κανόνες, ο επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε., Πάολο Τζεντιλόνι, τη χαρακτήρισε «θετική», παρότι, όπως ανέφερε, είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων. «Βλέπω πεδία όπου μπορούμε να οικοδομήσουμε ευρεία συναίνεση σχετικά με τους στόχους της αναθεώρησης», είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Ιταλός επίτροπος, που θεωρείται υπέρμαχος της χαλάρωσης του Συμφώνου. «Οπως έχω επανειλημμένως υπογραμμίσει, πρέπει να προσεγγίσουμε [τη συζήτηση] όχι ως ακόμα ένα κεφάλαιο σε μια παλιά ιστορία συζητήσεων που διεξάγουμε εδώ και δέκα χρόνια, αλλά ως το πρώτο κεφάλαιο μιας νέας ιστορίας περί ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης στη μεταπανδημική εποχή. Είμαι ακόμα πιο αισιόδοξος απόψε ότι θα μπορέσουμε να γράψουμε από κοινού αυτή την ιστορία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, τόνισε ότι «ακούστηκαν πολλές απόψεις» σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες και «θα γίνουν πολύ περισσότερες συζητήσεις» επί του θέματος. Παρά τις διαφορές που υφίστανται πάντως, σημείωσε, οι υπουργοί «έχουν συνείδηση της ανάγκης να βρεθεί συμφωνία».

Στο τραπέζι της συνεδρίασης τέθηκε και το ζήτημα της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, στόχο που ευελπιστεί ο πρόεδρος του Eurogroup να πετύχει έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Στις δηλώσεις του πριν από τη συνεδρίαση ο κ. Λίντνερ δήλωσε ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην τελική συμφωνία για την τραπεζική ένωση, που πρέπει να περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση της υπερβολικής έκθεσης τραπεζών στα κρατικά ομόλογα των χωρών όπου βρίσκεται η έδρα τους. Ο κ. Ντόναχιου σχολίασε ότι είναι «πρόωρο» να ειπωθεί τι μορφή θα πάρει η πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων – βασικός πυλώνας της όποιας τελικής συμφωνίας.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι αρκετοί υπουργοί έθεσαν το θέμα των πληθωριστικών πιέσεων –και ειδικά της αύξησης των τιμών ενέργειας– στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών. Ωστόσο επέμεινε ότι παρά τη μεγαλύτερη διάρκεια του φαινομένου, η προσδοκία είναι ότι θα αποκλιμακωθεί εντός του 2022, ειδικά καθώς θα επανέρχονται οι εφοδιαστικές αλυσίδες σε φυσιολογική λειτουργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή