Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με υπεραπόδοση τραπεζών

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με υπεραπόδοση τραπεζών

Στις 956,28 μονάδες ο Γ.Δ., μειωμένος ο τζίρος λόγω της αργίας στη Γουόλ Στριτ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πτώση του τζίρου, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε την ανοδική του τάση, αν και οι μικρές ενδοσυνεδριακές πιέσεις στα υψηλά ημέρας και στα πρόθυρα των 960 μονάδων επέμειναν για δεύτερη ημέρα. Στηρίξεις πάντως δόθηκαν και πάλι από τις τραπεζικές μετοχές, αρκετά blue chips αλλά και τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η διατήρηση των 950 μονάδων μετά την ισχυρή και πολύ γρήγορη άνοδο αποτελεί ξεκάθαρα τον βραχυπρόθεσμο στόχο για το Χ.Α., προτού «μαζέψει καύσιμα» για να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα. Η απουσία συναλλακτικού ενδιαφέροντος δεν προβληματίζει καθώς οφείλεται στην αργία της Γουόλ Στριτ, η οποία και έδωσε στην εγχώρια αγορά την ευκαιρία να αφομοιώσει τα υψηλά 7ετίας και να κινηθεί με ρυθμούς ανάλογους με αυτούς των ευρωπαϊκών αγορών. Στους θετικούς καταλύτες για τη συνέχεια τοποθετείται και η ετυμηγορία της Fitch, το βράδυ της Παρασκευής, η οποία προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας, διατηρώντας έτσι τη θετική τροχιά των αξιολογήσεων της Ελλάδας και διευκολύνοντας την πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα, την οποία και καταγράφουν τα «ραντάρ» των επενδυτών.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,73% και έκλεισε στις 956,28 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,37 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 2.312,59 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,76% και στις 1.588,27 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στους θετικούς καταλύτες για τη συνέχεια η ετυμηγορία της Fitch, η οποία προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ με άνοδο άνω του 2%, ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι Aegean, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 1% δέχτηκαν οι ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ, ενώ συνολικά εννέα τίτλοι έκλεισαν στο «κόκκινο».

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με άνοδο 1,77% στις 654,41 μονάδες και σε υψηλά 23 μηνών, με την Alpha Bank να κλείνει στο +3,20%, την Πειραιώς στο +3%, την Εθνική στο +1,40% και τη Eurobank στο +0,05%.

Το Χ.Α. καταγράφει άνοδο για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει πάρει τα ηνία έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα, και έτσι η περίοδος υπεραπόδοσης της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια συνεχίζεται, ενώ όλο και περισσότεροι οίκοι αναβαθμίζουν τις τιμές-στόχους των τραπεζών, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Η Fitch έδωσε ένα σημαντικό «σήμα» για τη χώρα αλλά και για την αγορά, καθώς, όπως σημειώνει ο αναλυτής, επισήμανε πως η δυναμική της ανάπτυξης είναι ικανή να συρρικνώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνοντας παράλληλα το χρέος, ενώ διαπίστωσε την πρόοδο του τραπεζικού κλάδου και παραδέχθηκε πως ήταν σαφώς συντηρητική σε σχέση με την αύξηση του ΑΕΠ που πέτυχε η οικονομία. Η πρόβλεψή της, δε, για το 2022 είναι στο 4,1%. Στα του Χ.Α., αρκετοί ελληνικοί τίτλοι καταγράφουν νέα πολυετή υψηλά, ενώ οι 980 μονάδες και οι 1.000+ μονάδες αποτελούν τους επόμενους στόχους για τον Γενικό Δείκτη. Κάθε εβδομάδα που περνάει η ελληνική αγορά πιστοποιεί ότι μπορεί να είναι ο πρωταγωνιστής για το 2022, ενώ πλέον έχει πολύ ισχυρά θεμέλια, που θα υποστηρίξουν την όποια ανοδική κίνηση των επόμενων ετών, κάτι που σαφώς έλειπε τα προηγούμενα χρόνια, καταλήγει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή