Μεγάλες εταιρείες ζητούν μείωση παραγωγής πλαστικού

Μεγάλες εταιρείες ζητούν μείωση παραγωγής πλαστικού

Εκκλήσεις απευθύνουν οι μεγάλοι και διεθνούς βεληνεκούς όμιλοι στον χώρο των καταναλωτικών αγαθών, όπως είναι μεταξύ πολλών άλλων οι Coca-Cola και PepsiCo, για να συναφθεί μια παγκόσμια συμφωνία με στόχο την καταπολέμηση της ρύπανσης από τις πλαστικές συσκευασίες.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκλήσεις απευθύνουν οι μεγάλοι και διεθνούς βεληνεκούς όμιλοι στον χώρο των καταναλωτικών αγαθών, όπως είναι μεταξύ πολλών άλλων οι Coca-Cola και PepsiCo, για να συναφθεί μια παγκόσμια συμφωνία με στόχο την καταπολέμηση της ρύπανσης από τις πλαστικές συσκευασίες. Στο πλαίσιο αυτό θα συμπεριλαμβάνεται και η περικοπή στην παραγωγή του πλαστικού, πεδίο-κλειδί για την πετρελαιοβιομηχανία, το οποίο της εξασφαλίζει υψηλές πωλήσεις και έσοδα. Επειτα από μερικούς μήνες, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στο πλαίσιο της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEA 5.2), ούτως ώστε να εκκινήσουν σειρά διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης των πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία συσσωρεύονται σε χωματερές, καταστρέφουν τη ζωή των ωκεανών και δολοφονούν την άγρια ζωή. Πάντως παραμένει ασαφές εάν η οποιαδήποτε επικείμενη συμφωνία θα εστιαστεί στη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση ή θα προχωρήσει σε πιο σκληρά μέτρα, όπως είναι η μείωση στην παραγωγή πλαστικού. Κάτι τέτοιο το πιθανότερο είναι πως θα συναντούσε αντιστάσεις από τους κολοσσούς των πετροχημικών από χώρες οι οποίες παράγουν μεγάλες ποσότητες πλαστικού, όπως, λόγου χάριν, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Στόχος, να συναφθεί μια παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της ρύπανσης.

Την κοινή ανακοίνωση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, συνυπέγραψαν περισσότεροι από 70 φορείς, μεταξύ των οποίων όμιλοι του μεγέθους των Unilever και Nestle, οι οποίοι πωλούν πολυάριθμα προϊόντα σε μίας χρήσεως πλαστικές συσκευασίες, από σαμπουάν μέχρι σοκολάτες. Επιπλέον, παρούσα δήλωσε και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Walmart, καθώς και το γαλλικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα BNP Paribas. Ειδικότερα, στην κοινή ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία κι αν επιτευχθεί, θα πρέπει να αποσκοπεί στο να περιοριστεί η πρωτογενής παραγωγή και χρήση της πλαστικής ύλης. Επιπλέον υπογραμμίστηκε στο κείμενο πως «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο για να συμπήξουμε μια μεγαλόπνοη συμφωνία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών». Και προσέθεσαν οι υπογράφοντες: «Η συνδιάσκεψη για το περιβάλλον του ΟΗΕ (UNEA 5.2) συμπίπτει με την πιο αποφασιστική και ευνοϊκή στιγμή για να αλλάξουν τα πράγματα στην παγκόσμια κρίση της ρύπανσης από το πλαστικό. Και δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να τη χάσουμε».

Αξίζει να σημειωθεί πως ποσοστό μικρότερο του 10% από όλο το πλαστικό, που έχει παραχθεί ποτέ, καταλήγει στην ανακύκλωση. Το 2021 έρευνα, την οποία διεξήγαγε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, κατέδειξε ότι οι νέες τεχνολογίες ανακύκλωσης, τις οποίες προωθούν οι εταιρείες πλαστικών, μετά δυσκολίας μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Στο μεταξύ, η παραγωγή πλαστικού, το οποίο προέρχεται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αναμένεται να διπλασιαστεί σε ορίζοντα 20ετίας. Και αυτή η παραγωγή συνιστά βασική πηγή μελλοντικών εσόδων για τους ενεργειακούς κολοσσούς, την ώρα που η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα εξασθενεί, με την παράλληλη άνθηση της ανανεώσιμης ενέργειας και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Και ενώ η μεγέθυνση της ανακύκλωσης σε παγκόσμια κλίμακα είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων, αυτές οι προσπάθειες δεν πρόκειται να αποτρέψουν την επιδείνωση της ρύπανσης, εάν δεν τεθούν όρια στην παραγωγή. Και αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μια σημαντική έρευνα του 2020 της Pew Charitable Trusts. Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι όσο εντείνονται οι πιέσεις στις εταιρείες που πωλούν προϊόντα σε μη ανακυκλώσιμες συσκευασίες, ορισμένες συμμαχούν με τσιμεντοβιομηχανίες για την καύση των πλαστικών απορριμμάτων ως φθηνού καυσίμου στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπως αποκάλυψε έρευνα του Reuters το 2021.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή