Πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% το 2023 εκτιμά το ΥΠΟΙΚ

Πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% το 2023 εκτιμά το ΥΠΟΙΚ

Τον Μάρτιο η αρχική πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ ή περίπου 5 δισ. ευρώ προέβλεψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ότι θα κληθεί να εξασφαλίσει η χώρα από το 2023 και μετά, όταν λήξει το σημερινό καθεστώς της πανδημίας και θεσπιστούν οι νέοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Οπως είπε, «δεν θα απέχει η συμφωνία πολύ από το 2% του ΑΕΠ», κοντά στο μέγεθος στο οποίο είχε δεσμευθεί η χώρα (2,2%-2,6% του ΑΕΠ) για την περίοδο μετά την ενισχυμένη εποπτεία και τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ, που θα έληγαν κανονικά φέτος, αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία. Η πανδημία οδήγησε στη ρήτρα γενικής διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που εφαρμόσθηκε και στην Ελλάδα, αλλά από το 2023 θα επανέλθουν οι κανόνες, με τις αλλαγές που θα συμφωνηθούν το προσεχές διάστημα. Ο κ. Σκυλακάκης πρόσθεσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών», ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει αυτό το ποσό των πρωτογενών πλεονασμάτων να το εξασφαλίζει από τον ρυθμό ανάπτυξης. Το 2021 η χώρα είχε πρωτογενές έλλειμμα στην περιοχή του 7% του ΑΕΠ, με βάση προσωρινά στοιχεία, ενώ για το 2022 ο στόχος είναι να μειωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ.

Με τους υφιστάμενους κανόνες, για μείωση του χρέους κάθε χρόνο κατά 1/20 του υπερβάλλοντος ποσού του 60% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα έπρεπε να πετυχαίνει πολύ υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα 6%-7% του ΑΕΠ ετησίως, κάτι πρακτικώς αδύνατον.

Πάντως, οι αποφάσεις αργούν ακόμη. Η προκαταρκτική συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ίσως να ξεκινήσει στο άτυπο Eurogroup του Φεβρουαρίου, στο Παρίσι, με τη γαλλική προεδρία να επιδιώκει αποφάσεις στη θητεία της, παρά το γεγονός ότι θα μεσολαβήσουν προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Με τους υφιστάμενους κανόνες η Ελλάδα θα έπρεπε να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 6%-7% του ΑΕΠ ετησίως, κάτι πρακτικά αδύνατον.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκτίμησε χθες, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ότι η συζήτηση δεν θα είναι εύκολη, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις και ότι ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων για την Ελλάδα για το 2023 θα προσδιοριστεί περί τον Οκτώβριο, ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου προϋπολογισμού. Τον Μάρτιο, εν τω μεταξύ, αναμένεται η πρώτη πρόταση από την Κομισιόν, που θα δρομολογήσει τη διαπραγμάτευση.

Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το αν θα επεκταθεί η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης στον δημόσιο τομέα το 2023, σημειώνοντας ότι σε πρώτη φάση ο στόχος είναι να μονιμοποιηθεί η απαλλαγή για τον ιδιωτικό τομέα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που ισχύει ακόμη σε προσωρινή βάση. Οα θα εξαρτηθούν, προφανώς, από τους νέους δημοσιονομικούς στόχους και τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί. Η Ελλάδα προσβλέπει σε ένα συμβιβασμό για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, σε μια λύση με ευελιξία, η οποία να λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας και τον οικονομικό κύκλο, να προβλέπει εξαιρέσεις δαπανών (π.χ. για επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση αλλά και για την άμυνα) και σε κάθε περίπτωση να θέτει ρεαλιστικούς στόχους. Οι θέσεις της Γαλλίας εμφανίζονται να είναι κοντά στις ελληνικές και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο ενόψει της γαλλικής προεδρίας.

Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας είχε προχθές στο Eurogroup συνάντηση σε καλό κλίμα και με τον νέο Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, με τον οποίο συζήτησε και την προοπτική επίσκεψής του στην Αθήνα. Χθες συναντήθηκε, εξάλλου, και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Το θέμα και στις δύο συναντήσεις ήταν η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, με την Ελλάδα να επιδιώκει να την πραγματοποιήσει το καλοκαίρι.

«Απαιτείται συνετή δημοσιονομική πολιτική, διορατική εκδοτική στρατηγική και συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας μετά το Eurogroup.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή